1 op de 10 jongeren heeft een schuld bij de zorgverzekeraar

1 op de 10 jongeren heeft een schuld bij de zorgverzekeraar

Dat een zorgverzekering een behoorlijke kostenpost is merkt vrijwel elke Nederlander. Je hebt bij een laag inkomen dan weliswaar recht op zorgtoeslag, maar die is in veel gevallen niet hoog genoeg om de kosten te dekken. Dat dit problemen kan opleveren is gebleken uit een onderzoek van het Nibud dat is uitgevoerd onder ruim 1500 jongeren. Ongeveer tien procent van de ondervraagde jongeren uit de groep van 18 tot en met 24 jaar bleek schulden te hebben uitstaan bij de zorgverzekeraar. Overigens krijgt 14 % van de ondervraagde jongeren uit deze leeftijdscategorie een bepaald bedrag van zijn of haar ouders als tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering.

Wat gebeurt er als je een betalingsachterstand hebt bij je zorgverzekeraar?

Op het moment dat jij je verplichtingen richting je zorgverzekeraar niet nakomt (je hebt een betalingsachterstand) zal de zorgverzekeraar je in eerste instantie bestoken met betalingsherinneringen. Betaal je na ontvangst van een betalingsherinnering alsnog het openstaande bedrag dan is er niet zo veel aan de hand. Problematischer wordt het als je gedurende langere tijd de premie niet betaalt. Wanneer je betalingsachterstand oploopt tot 6 maanden besluit een zorgverzekeraar dat het tijd wordt voor verdere actie.

Een aanmelding bij het Zorginstituut Nederland

1 op de 10 jongeren heeft een schuld bij de zorgverzekeraar

Zorgverzekeraars willen natuurlijk niet tot in de eeuwigheid wachten op hun geld, en dat is dan ook precies de reden dat ze op een gegeven moment aan de bel trekken bij de instantie die hiervoor bestaat. Dit is het Zorginstituut Nederland.

Bij dit zorginstituut wordt je bij een betalingsachterstand van 6 maanden of meer officieel geregistreerd als wanbetaler. Je behoudt op dat moment wel je basisverzekering (de eventueel aanvullende verzekering kan worden stopgezet) maar er wordt ook gekeken naar manieren waarop je gedwongen kan worden de premie alsnog te betalen.

De manier waarop betaling wordt afgedwongen

Als je als wanbetaler staat geregistreerd bij Zorginstituut Nederland dan wordt je verplicht om een zogenaamde bestuursrechtelijke premie af te dragen. Deze premie is 130% van de standaardpremie. Deze premie wordt ingehouden op je loon of je uitkering en direct overgemaakt aan Zorginstituut Nederland. Op die manier kan je er dus niet onderuit om het geld uiteindelijk te betalen. Vanzelfsprekend moet je zien te voorkomen dat het ooit zo ver komt omdat het zonde is om die 30% extra af te moeten tikken. Pas op het moment dat je jouw betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar hebt afgelost wordt je weer afgemeld als wanbetaler.

Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering? Vergelijk ze hier.