2toDrive en de autoverzekering

2toDrive en de autoverzekering
Leestijd: 2 minuten

Er wordt (vooral door ouderen) weleens gezegd dat het vroeger allemaal overzichtelijker was. Nu is het natuurlijk een bekend gegeven dat de oudere generatie met nogal nostalgisch op het verleden terug kan kijken, waarbij ze voor het gemak maar even vergeten dat vroeger ook niet alles koek en ei was. Op een aantal punten hebben ze echter wel gelijk, want de ontwikkelingen gaan op bepaalde vlakken zo snel dat er (bijvoorbeeld door verzekeraars) soms niet adequaat genoeg op de actualiteit wordt gereageerd.

Een voorbeeld hiervan betreft het afsluiten van een autoverzekering. Tegenwoordig kan je als jongere namelijk al vanaf het moment dat je 17 bent je rijbewijs halen. Helaas is dit nog niet tot alle verzekeraars doorgedrongen, want het afsluiten van de verplichte autoverzekering blijkt voor jongeren van deze leeftijd een probleem; zelfs bijna onmogelijk.

2toDrive

2toDrive en de autoverzekering

Het idee om jongeren onder de 18 jaar oud toe te staan auto te rijden is al een tijd geleden als serieuze optie aangemerkt door de politiek en daarom is het al vanaf november 2011 mogelijk om te beginnen met lessen op het moment dat je 16,5 jaar oud bent. Afrijden mag sindsdien vanaf je 17e. steeds meer jongeren maken van deze mogelijkheid gebruik, maar wanneer je denkt dat je vervolgens in alle vrijheid de weg op mag heeft het toch niet goed begrepen.

Het idee van het zogenaamde 2toDrive-experiment waarbij iemand onder de 18 jaar oud een rijbewijs kan halen kent namelijk een aantal voorwaarden. Zo moet een 17-jarige die autorijdt altijd worden begeleidt door een coach die minimaal 27 jaar oud is, minimaal vijf jaar zijn rijbewijs heeft en in het bezit is van een begeleiderspas die je moet aanvragen bij de RDW (Rijksdienst Wegverkeer).

17 jaar en autoverzekering

Autorijden zonder begeleiding mag een 17-jarige dus nog niet, maar een eigen auto kopen mag natuurlijk wel. Dan kom je wel direct met een lastig punt in aanraking. Wie een eigen auto koopt wil daar natuurlijk in rijden, en voordat een auto de weg op mag moet er een autoverzekering worden afgesloten. En dan blijkt dat de meeste verzekeraars niet echt met de tijd zijn meegegaan. Als 17-jarige een verzekering voor je eigen auto afsluiten is vrijwel onmogelijk.

Sterker nog, op veel sites kan je niet eens aangeven dat je (nog maar) 17 bent. Die optie is er simpelweg niet! Soms is het een mogelijkheid om via een tussenpersoon bij de verzekeraar alsnog als 17-jarige een autoverzekering af te sluiten, maar dit lukt maar zeer zelden.

Eigenlijk zijn er maar twee opties: ofwel verzeker je de auto op naam van je ouders (wat ook weer een hoop gedoe op kan leveren als je betrokken raakt bij een ongeluk) ofwel moet je wachten tot je 18 jaar bent geworden. In dat laatste geval heeft het kopen van een eigen auto echter nog niet zoveel zin, aangezien je met een onverzekerde auto maar beter niet (en ook echt niet!) op de openbare weg rond kunt gaan rijden.

3.6/55 ratings
Related Posts
Lees vorig bericht:
Facturen fysiotherapie vaak niet correct

Leestijd: 2 minuten Veel jongeren (boven de 18) kiezen voor een aanvullende verzekering bovenop hun basisverzekering. Dat kan verschillende redenen...

Sluiten