Aanvullende verzekering nodig voor zorg buiten Europa

Aanvullende verzekering nodig voor zorg buiten Europa

Aanvullende verzekering nodig voor zorg buiten EuropaWanneer je van plan bent om voor een vakantie af te reizen naar een bestemming buiten Europa is het altijd verstandig om voor vertrek goed na te gaan of je voldoende verzekerd bent. Vaak zijn bijvoorbeeld ziektekosten in andere delen van de wereld een stuk hoger dan in Nederland (de Verenigde Staten zijn hier een uitstekend voorbeeld van) en wanneer jou iets overkomt terwijl je niet voldoende bent verzekerd ben je, letterlijk en figuurlijk, ver van huis.

Reisverzekering afsluiten

De meeste Nederlanders die hun vakantie vieren buiten de grenzen van de Europese Unie zijn vrij goed op de hoogte van de hoge zorgkosten in andere delen van de wereld, en sluiten daarom een reisverzekering of een aanvullende verzekering af. Sommige vakantiegangers kiezen er echter ook voor om dit niet te doen. Voor die laatste categorie is het mooi meegenomen dat zorgkosten buiten Europa (in elk geval gedeeltelijk) worden vergoed vanuit de (wettelijk verplichte) basisverzekering. Onlangs heeft het kabinet, en specifiek minister Schippers van Volksgezondheid, echter bepaald dat dit per 1 januari 2017 gaat veranderen.

Aanvullend verzekerd?

Hoewel de verandering met betrekking tot de vergoeding van zorgkosten in het buitenland pas per 1 januari wordt doorgevoerd is het vanaf dat moment niet minder dan noodzakelijk om niet meer volledig te vertrouwen op je basiszorgverzekering. Je zou nu natuurlijk kunnen denken: ‘het is nog geen 1 januari 2017, ik maak me niet druk als ik op vakantie ga’ maar zelfs met de huidige wet- en regelgeving is het verstandig om je (zelfs in 2015 en 2016) aanvullend te verzekeren. De reden dat je dat zou doen is eigenlijk vrij eenvoudig: de maximale vergoeding vanuit de basisverzekering is nooit hoger dan de tarieven die in Nederland gelden voor een vergelijkbare behandeling.

Zoals gezegd zijn in diverse niet-Europese landen de zorgkosten echter extreem hoog. Het resultaat is dat, wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, je alsnog met torenhoge ziektekosten wordt geconfronteerd. Een been breken in de VS kan dan wel eens betekenen dat je jarenlang bezig bent om de kosten te betalen.

Uitzondering nieuwe regels

Zoals bij elke wetswijziging eigenlijk wel het geval is zijn er een aantal uitzonderingen wanneer de nieuwe wet in werking treedt. Zo zijn er bij de wet op de beperking van de werelddekking een aantal mensen uitgezonderd. Die groep mensen krijgt zijn zorgkosten, ook na 1 januari 2017, nog steeds vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Vakantiegangers vallen hier niet onder; de uitzondering wordt alleen gemaakt voor mensen die in verband met hun werk buiten Europa verblijven.

Aanvullende verzekering nodig voor zorg buiten Europa
4 (80%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Betaal geen dubbele premie bij overstap zorgverzekeraar!

In de laatste maanden van het jaar komt het moment steeds dichterbij dat je moet beslissen of je voor je...

Sluiten