Abortusarts: ‘Anticonceptie moet volledig vergoed worden’

Abortusarts: ‘Anticonceptie moet volledig vergoed worden’

Bij veel medische behandelingen is geld een belangrijk punt. Eigenlijk bij elke behandeling, want zorg is nu eenmaal niet gratis. Voor consumenten is het aanvragen van medische zorg daarom vaak een afweging. Hoeveel vergoedt mijn zorgverzekering, en moet ik zelf bijbetalen? Wanneer er moet worden bijbetaald wordt het soms wat lastig, want niet iedereen heeft een enorme financiële buffer tot zijn beschikking. Vooral jongeren hebben het niet altijd breed.

Abortusarts: ‘Anticonceptie moet volledig vergoed worden’Soms betekent dit dat er voor gekozen wordt om een bepaalde medische behandeling niet te ondergaan, bijvoorbeeld in het geval van een tandartsbezoek. We spreken dan van zorg mijden. Niet alleen bij de tandarts is er sprake van zorg mijden. Vrij recent kwam in het nieuws dat veel (jonge) vrouwen geen anticonceptiemiddelen gebruiken omdat ze dit financieel niet op kunnen brengen. Het gevolg is dat er regelmatig sprake is van een ongewenste zwangerschap.

Abortus gratis, anticonceptie niet

Opvallend genoeg zijn het nu abortusartsen die aan de bel trekken over het feit dat anticonceptie maar voor een kleine groep vrouwen (tot 21 jaar) vergoed wordt uit de basisverzekering. Volgens de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen leidt het niet vergoeden van anticonceptie ertoe dat vrouwen vaker ongewenst zwanger worden en dus voor een abortus kiezen. Een abortus (ook wel zwangerschapsonderbreking genoemd) wordt namelijk wel vergoed. En dat terwijl vrouwen in het geval dat bijvoorbeeld een spiraaltje vergoed zou worden (meestal) liever een spiraaltje laten plaatsen dan een abortus ondergaan. Dat is althans de ervaring van een abortusarts die onlangs in het tv-programma Nieuwsuur werd geïnterviewd.

Oproep aan minister Schippers

De abortusarts die in Nieuwsuur aan het woord was doet een oproep aan minister Schippers van Volksgezondheid. Volgens de arts zou anticonceptie vanuit de basiszorgverzekering vergoed moeten worden, zoals dat ook in veel andere landen gebeurt. Met name omdat deze arts vaak te maken krijgt met ‘schrijnende gevallen’ zoals ze het zelf noemt. Dat zijn vrouwen die een abortus ondergaan, vervolgens aangeven dat ze heel graag een spiraaltje willen laten plaatsen maar dit niet kunnen betalen, en een tijdje later weer naar de kliniek komen omdat ze weer ongewenst zwanger zijn. Het aantal uitgevoerde abortussen zou dus kunnen dalen wanneer anticonceptie in het basispakket wordt opgenomen.

Reactie minister Schippers

De kans dat minister Schippers anticonceptie voor vrouwen ouder dan 21 in het basispakket op gaat nemen lijkt niet zo groot. Volgens de minister daalt het aantal abortussen in Nederland al een aantal jaar. Dat klopt overigens ook, de cijfers zijn wat dat betreft vrij overzichtelijk. Daarbij betoogt de minister dat deze trend onafhankelijk is van de vraag of anticonceptie wel of niet vergoed wordt. Hierin verschillen minister Schippers en de geïnterviewde abortusarts dus duidelijk van mening. Of anticonceptie ooit weer in het basispakket wordt opgenomen is dus iets wat we alleen maar af kunnen wachten.

Abortusarts: ‘Anticonceptie moet volledig vergoed worden’
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Minder wanbetalers zorgpremie maar jongeren blijven een risicogroep

Dat veel mensen in Nederland heel veel problemen hebben om hun verplichte zorgpremie te kunnen betalen is geen nieuws. Dat...

Sluiten