Autoverzekering geweigerd! Waarom?

Autoverzekering geweigerd! Waarom?

Autoverzekering geweigerd! Waarom?Een autoverzekering afsluiten tegen gunstige voorwaarden is voor veel jongeren niet zo vanzelfsprekend. Autoverzekeraars zien je al snel als een risico, en om eerlijk te zijn hebben ze daar (statistisch gezien) ook gelijk in. De kans dat je een forse premie moet betalen om als beginnend bestuurder je auto te laten verzekeren is dan ook groot. Maar het kan nog vervelender. In sommige gevallen weigert een verzekeraar je überhaupt te verzekeren, hoeveel premie je ook bereid bent te betalen. Hoe kan dit?

Punt 1: je bent een wegpiraat

Een reden om geweigerd te worden is je rijgedrag in het verleden. We bedoelen hier natuurlijk niet dat je direct geweigerd wordt als je een keer een snelheidsovertreding hebt begaan, maar het wordt natuurlijk anders wanneer je een rijontzegging hebt gehad. Vooral bij jongeren kan dit sneller voorkomen dan je misschien denkt omdat beginnende bestuurders met een “puntenrijbewijs” rijden. Three strikes and you are out. Met een rijontzegging kom je in de landelijke database terecht en een verzekeraar weigert je vervolgens te verzekeren.

Punt 2: je bent een fraudeur

De volgende belangrijke reden voor een verzekeraar om jou een autoverzekering te weigeren is fraude. Sowieso is fraude plegen natuurlijk absoluut niet de bedoeling, maar de gevolgen die dit soort grappen hebben overtuigen je er hopelijk (en waarschijnlijk) van om het in elk geval niet te proberen. Pleeg je namelijk wel fraude, bijvoorbeeld door schade op te geven die je helemaal niet hebt geleden als gevolg van een auto-ongeluk, en komt je huidige verzekeraar daar achter dan wordt de verzekering stopgezet.

Dat is nog niet alles: ook bij fraude wordt je landelijk geregistreerd. Andere verzekeraars checken het register en wanneer je daar in voor komt zullen ze je niet aan een (WA-)verzekering willen helpen. Wanneer je een aanvraag doet voor een autoverzekering is het hoe dan ook belangrijk dat je eerlijk en volledig bent. Vul je de formulieren namelijk niet op de juiste manier in (bijvoorbeeld door je schadegeschiedenis niet volledig in te vullen) dan is er sprake van verzwijging. Net als bij fraude belandt je daarmee in de database en heb je vooral jezelf een slechte dienst bewezen.

Punt 3: je hebt een strafblad

Wanneer je in het verleden een keer in aanraking geweest met justitie dan helpt dat gegeven ook niet mee wanneer je probeert een autoverzekering af te sluiten. We hebben het hier niet specifiek over zaken op je strafblad die te maken hebben met je gedrag in het verkeer (zie daarvoor Punt 1), maar over “gewone” misdaden. Je bent bijvoorbeeld veroordeelt voor het gebruiken van geweld. Dat heeft in principe niets te maken met een auto of autoverzekering, maar de meeste autoverzekeraars vinden het toch geen prettig idee.

Lukt het je op de één of andere manier niet om een autoverzekering af te sluiten? Speciaal voor dit soort gevallen is er een bijzondere verzekeringsmaatschappij. Rialto Verzekeringen is opgericht door een groot aantal verschillende verzekeraars. Rialto voert de maatschappelijke taak uit om “probleemgevallen” te verzekeren.

Autoverzekering geweigerd! Waarom?
4.5 (90%) 2 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Serieuze premiestijgingen autoverzekering verwacht

Het begin van een nieuw jaar sluit tegelijkertijd het voorgaande jaar af. Er kunnen dus conclusies getrokken worden over wat...

Sluiten