Autoverzekering op basis van rijgedrag steeds populairder

Autoverzekering op basis van rijgedrag steeds populairder

Tot nog niet zo heel lang geleden leek het iets uit een sciencefictionfilm, maar inmiddels wordt het steeds gebruikelijker: op basis van je rijgedrag wordt de premie van je autoverzekering bepaald. Door middel van een kastje in de auto wordt er onder meer gekeken naar je snelheid en naar je rijgedrag in het algemeen. denk bij dat laatste aan bijvoorbeeld de manier waarop je optrekt en remt, aangezien dit nogal zegt over de manier waarop je reageert op (gevaarlijke) situaties in het verkeer.

(gelukkig?) nog niet standaard

Autoverzekering op basis van rijgedrag steeds populairderVoor wie het geen prettig idee vindt dat een andere partij (namelijk de autoverzekering) ‘meekijkt’ als je in de auto onderweg bent is er goed nieuws. Vindt jij een kastje in je auto waarmee allerlei data wordt opgeslagen maar niets, dan doe je aan dat moderne gedoe gewoon niet mee. De zogenaamde “pay-how-you-drive”-verzekeringen zijn namelijk op dit moment echt nog een noviteit die zich nog in het beginstadium bevindt. Dat betekent ook dat er best nog wel wat vragen zijn over een aantal zaken. Zo maken een aantal politici zich (misschien wel terecht) zorgen over de privacy van automobilisten met een data-kastje in hun auto. In Nederland is het daarom ook nog helemaal niet gebruikelijk om op deze manier informatie te delen met je verzekeraar. In andere landen zijn ze met deze technologie vaak al een stuk verder.

Groot-Brittannië als voorbeeld

Een land waar “pay how you drive” wel echt een vlucht aan het maken is vinden we aan de overkant van het Kanaal. In Groot-Brittannië zijn er meer dan 450.000 automobilisten die met een data-kastje in contact staan met hun autoverzekeraar, en hoe snel de groei wat het aantal deelnemers betreft zich voltrekt is goed te zien als we nagaan dat er in januari 2015 nog ‘maar’ zo’n 320.000 automobilisten van dit type autoverzekering gebruik maakten. Een stijging van meer dan 40 procent dus! Ter vergelijking: hoewel de cijfers in Nederland niet officieel bekend zijn gaat het in ons land maximaal om enkele duizenden automobilisten die de beschikking hebben over een data-kastje van hun autoverzekeraar.

Wat we zien in Groot-Brittannië, en wat in principe ook geldt voor Nederland, is dat vooral beginnende bestuurders veel geld kunnen besparen. De premie van de autoverzekering voor een beginnend bestuurder is namelijk behoorlijk hoog: en dat is logisch want statistisch gezien vallen beginnende bestuurders in een categorie die behoorlijk veel kans maakt op schade. Met het data-kastje van je autoverzekering kan je als jonge bestuurder echter bewijzen dat je een uitzondering bent en dat je keurig rijdt. Dat zal de hoogte van je premie natuurlijk op een positieve manier beïnvloeden.

Autoverzekering op basis van rijgedrag steeds populairder
4 (80%) 2 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Onbezorgd skiën met de juiste verzekering

Het wintersportseizoen 2016 is nog steeds in volle gang. Veel van de bekende skigebieden in Europa houden hun pistes tot...

Sluiten