Autoverzekering op wintersport: Let goed op de regels!

Autoverzekering op wintersport: Let goed op de regels!

Aan het eind van het jaar, en veel vaker nog aan het begin van het jaar gaan grote groepen Nederlandse op wintersport. Jij misschien ook wel. Skiën, snowboarden en natuurlijk après-ski: hartstikke leuk! Vooral als je met een groep vrienden erop uittrekt. Misschien wel voor het eerst in je eigen auto. Het is dan wel zaak om van tevoren even goed na te gaan wat je te wachten staat.

Wintersport en de autoverzekeringWanneer je -uiteraard ongewild- in een verkeersongeval belandt is dat in het buitenland vaak nog veel vervelender dan dat in Nederland al is. Je bent ver van huis, en je verstaat de mensen met wie je te maken krijgt niet zo goed of zelfs helemaal niet. En dan gelden er in het buitenland vaak ook nog andere regels. Bijvoorbeeld met betrekking tot je autoverzekering. Want als je niet de juiste voorzorgsmaatregelen neemt zou het zomaar eens kunnen dat je minder goed verzekerd bent dan je eerst dacht. Jezelf goed laten informeren is dus zeker geen overbodige luxe.

Winterbanden

Het eerste punt waar je om moet denken zijn je banden. Of beter gezegd: je winterbanden. Misschien heb je die al onder je auto laten zetten, misschien ook niet. In Nederland zijn ze namelijk niet verplicht. In veel landen (met name in landen met wintersportgebieden) zijn ze wel verplicht. Zeker wanneer je bij een ongeval betrokken raakt en je blijkt geen winterbanden te hebben kan dat gevolgen hebben voor de schade die de verzekering vergoedt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de boete die er in dat soort gevallen bovenop kan komen… Neem bijvoorbeeld onze oosterburen: de Duitsers. Wanneer je zonder winterbanden in een ongeval terecht komt zijn ze daar absoluut niet blij mee. De verzekeraar niet, de rechter ook niet. Een verzekeraar zal een gedeelte van de schade dan niet vergoeden. En wanneer de rechter van mening is dat er met winterbanden geen of minder schade was ontstaan zal hij jou (gedeeltelijk schuldig verklaren. Ook al had je bijvoorbeeld gewoon voorrang.

Zwitserland en Oostenrijk

Zwitserland en Oostenrijk zijn twee enorm populaire wintersportlanden. Ga je hierheen om te skiën? Leuk! Maar wanneer je niet de juiste banden op pad gaat kon je weleens minder aan je autoverzekering hebben dan je dacht. Vooral in Zwitserland is dat (als we alleen naar de verzekering kijken) het geval. Net als in Duitsland wordt je zonder pardon (mede) aansprakelijk gesteld bij een ongeval met verkeerde banden. In Oostenrijk valt het wat dat betreft met de verzekering nog enigszins mee. Maar de boetes zijn daar niet mals. 40 euro boete valt misschien nog wel mee, maar wanneer je in een ongeval terecht komt dan loopt die boete enorm op. Soms tot wel 5000 euro. Daar kan je heel wat glühwein van kopen… Let behalve op je winterbanden ook goed op sneeuwkettingen. Ook deze hulpmiddelen zijn op veel plaatsen verplicht. Normaalgesproken staat dat overigens goed aangegeven door middel van verkeersborden.

Autoverzekering op wintersport: Let goed op de regels!
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Vrijwillig eigen risico? Denk goed na!

Om de kosten van de verplichte zorgverzekering een beetje naar beneden te kunnen bijstellen zijn er diverse dingen die je...

Sluiten