Autoverzekering te duur? DNB vindt van niet!

Autoverzekering te duur? DNB vindt van niet!

Denk je aan een autoverzekering, dan denk je waarschijnlijk in eerste instantie aan de premie die je elke maand aan je verzekeraar over moet maken. De kans dat je dat een forse investering vindt is groot; voor veel jonge bestuurders is de maandelijkse premie een forse hap uit hun besteedbaar inkomen. Vooral wanneer je van jezelf vindt dat je best wel netjes rijdt en nog nooit schade hebt gehad lijkt die hoge premie een nogal zure manier om je geld te besteden.

Autoverzekering te duur? DNB vindt van niet!Echt veel keuze heb je echter niet: een (WA-)verzekering is nu eenmaal verplicht. En wat die premie betreft wordt het er de komende jaren niet beter op. Verschillende verzekeraars waarschuwden al dat de premies moesten stijgen om de kosten te kunnen dekken. Dat klonk misschien als een eenvoudige manier om autobezitters het vel over de oren te trekken, maar dat blijkt toch iets anders te zitten. De autoverzekeraars die aangaven dat de premies omhoog moesten krijgen namelijk bijval uit een onafhankelijke (tenminste, daar mogen we van uit gaan…) hoek: De Nederlandsche Bank. Want ook De Nederlandsche Bank vindt dat de premies voor een autoverzekering op dit moment te laag zijn. En dat is voor de (jonge) bestuurder best even slikken.

Wat is volgens DNB het probleem?

Op zich moet het De Nederlandsche Bank natuurlijk niet veel uitmaken hoeveel een commerciële onderneming (in dit geval een autoverzekeraar) vraagt voor een product of een dienst. Wanneer DNB toch reageert op de ontwikkelingen in een bepaalde branche heeft dat meestal te maken met een dieperliggende economische oorzaak. Bijvoorbeeld doordat door onderlinge concurrentie een prijzenoorlog ontstaat waardoor een complete beroepsgroep in de problemen dreigt te komen. Van een prijzenoorlog merkt de consument die een autoverzekering af wil sluiten alleen nog niet zo veel. Wat is er dan wel aan de hand? Nou, dat is vrij duidelijk: autoverzekeraars slagen er al sinds 2014 niet meer in om hun verliezen te compenseren. En op termijn is het natuurlijk rampzalig als een complete sector consequent verlies draait. Een van de opties om dit verlies tegen te gaan is het verhogen van de premie voor de autoverzekering volgens DNB.

Waarom lijden autoverzekeraars verlies?

Voor jou als automobilist klinkt het misschien vreemd: de premies stijgen en toch wordt er door de autoverzekeraars verlies geleden. Verlies dat zo ernstig is dat De Nederlandsche Bank waarschuwt voor ernstige consequenties. Hoe kan dat nu? De belangrijkste oorzaak van dit gegeven is dat de winsten op de cascoverzekeringen niet hoog genoeg zijn. Cascoverzekeringen zijn de verzekeringen die de meeste mensen beter kennen onder de benamingen WA+ en Allrisk.

Tot 2014 lukte het de autoverzekeraars om de tekorten die ontstonden bij het uitkeren van de ‘gewone’ WA-verzekering op te vangen met de winsten van een WA-verzekering met beperkt casco (WA+) en van een WA-verzekering met volledig casco (Allrisk). Tegenwoordig draaien autoverzekeraars meer verlies op de WA-verzekering dan dat er met de overige autoverzekeringen goedgemaakt kan worden. De oplossing? De premies (helaas) behoorlijk omhoog. Of een verhoging van de premies voldoende is om de tekorten te compenseren is volgens De Nederlandsche Bank overigens nog maar de vraag.

Autoverzekering te duur? DNB vindt van niet!
5 (100%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Verhuizen en de inboedelverzekering

Ben je als student in het bezit van een inboedelverzekering? Dan heb je het al een stuk beter voor elkaar...

Sluiten