Begeleid rijden wordt definitief: wat betekent dit voor je autoverzekering?

Begeleid rijden wordt definitief: wat betekent dit voor je autoverzekering?
Begeleid rijden wordt definitief: wat betekent dit voor je autoverzekering?

Jongeren onder de achttien jaar oud kennen het misschien al wel: 2toDrive. Een experiment waarbij je al voor je achttiende verjaardag mag beginnen met je autorijlessen. De kans dat dit experiment wordt omgezet in structurele wetgeving is groot. Dat zou betekenen dat autorijden onder begeleiding ingevoerd wordt als standaardmogelijkheid voor jongeren en dat er dus officieel voor gekozen kan worden om je rijbewijs al op je zeventiende te halen. Het 2toDrive experiment is geëvalueerd en het voorstel om dit wettelijk mogelijk te maken (dus niet slechts als probeersel) is inmiddels behandeld in de Tweede kamer. Er moet nog over gestemd worden, maar dat lijkt een formaliteit. Vervolgens moet het nog door de Eerste Kamer, maar ook dat lijkt slechts een formaliteit (hoewel het soms wel veel tijd in beslag kan nemen). De conclusie: begeleid rijden maakt binnenkort officieel deel uit van de opties die je hebt om je rijbewijs te halen.

Waarom 2toDrive wordt ingevoerd

Heeft de Overheid besloten om 2toDrive in te voeren omdat ze zeventienjarigen nu eenmaal een rijbewijs gunnen? Nee, niet helemaal. Al is het voor beginnende bestuurders natuurlijk mooi meegenomen dat er niet tot de achttiende verjaardag hoeft te worden gewacht. Een van de redenen die wordt aangedragen is dat jongeren die hun rijbewijs halen door middel van begeleid rijden in het vervolg minder kans hebben om bij een ongeval betrokken te raken. Uit een evaluatie van de (2toDrive)-proefperiode blijkt zelfs dat jonge bestuurders die begeleid hun rijbewijs hebben gehaald 26 procent minder kans hebben om slachtoffer of veroorzaker van een ongeval te worden. Dit is de belangrijkste reden dat een meerderheid in de Nederlandse politiek enthousiast is over begeleid rijden. Het ongevalsrisicopercentage van 26 procent is overigens niet significant, maar dat terzijde.

Wat 2toDrive kan betekenen voor je autoverzekering

2toDrive biedt de mogelijkheid om al voordat je achttien bent je rijbewijs te halen. Maar heeft het ook consequenties voor de hoogte van de premie van je autoverzekering als je (later) zelf een auto aanschaft? Je zou denken van wel. Zeker omdat de Minister van Infrastructuur zelf aangeeft dat de kans op een ongeluk kleiner is wanneer jij je rijbewijs hebt behaald via de 2toDrive-methode. Er kan dus wel gesteld worden dat je een minder groot risico loopt en dat je autoverzekeraar daarom een minder hoge premie in rekening zou moeten brengen. Op dit moment hebben de verzekeringsmaatschappijen nog niet laten weten of ze hun premies ook aan gaan passen. Een ding volgt wel uit de nieuwe wetgeving. Haal jij op jonge leeftijd je rijbewijs dan begint direct de termijn (5 jaar) waarin je een beginnersrijbewijs hebt te lopen. Stel je bent 17,5 dan krijg je al als je 22,5 jaar oud bent een ‘gewoon’ rijbewijs. En bij de meeste verzekeraars betaalt een automobilist met een ‘gewoon’ rijbewijs een stuk minder premie dan een automobilist met een beginnersrijbewijs.

Begeleid rijden wordt definitief: wat betekent dit voor je autoverzekering?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Je kamer onderverhuren: inboedelverzekering aanhouden?
Je kamer onderverhuren: inboedelverzekering aanhouden?

Aan het begin van het collegejaar lijkt het soms wel of er een grote volksverhuizing op gang komt. Talloze studenten...

Sluiten