Goedkopere of beter passende reisverzekering afsluiten voor de zomer 1
Goedkopere of beter passende reisverzekering afsluiten voor de zomer

Wie op reis gaat sluit als hij slim is een reisverzekering af. Voor je het weet gaat er iets mis en valt je vakantie een stuk duurder uit dan je had gehoopt. Nog los van alle rompslomp die diefstal, een ongeval of verlies van bijvoorbeeld je telefoon met zich meebrengt is het helemaal vervelend als het je ook nog klauwen vol geld kost. Een reisverzekering is dan geen overbodige luxe. Maar goed: dat het slim is om een reisverzekering af te sluiten wanneer je op reis gaat snappen de meeste mensen wel. Het afsluiten van die reisverzekering is trouwens wel typisch zo’n klusje waar niemand echt heel enthousiast van wordt. Geen wonder dus dat veel mensen, en met name jongeren die veel en vaak reizen, een doorlopende reisverzekering afsluiten. Heel handig natuurlijk, maar wat nu als je van je doorlopende reisverzekering af wilt omdat je er een gevonden hebt die je minder geld kost of gewoon een betere dekking biedt? Dan moet je er rekening mee houden dat je niet altijd binnen vijf minuten van je huidige verzekering af kunt. Het zou zonde zijn wanneer je tijdens je zomervakantie nog met je ‘oude’ reisverzekering op pad bent.

Read More
Jongeren betalen meer WA-premie. Minister: “statistisch te rechtvaardigen”

Wie als jongere een eigen auto heeft weet het. Wie op het punt staat zijn eerste eigen auto aan te gaan schaffen weet het inmiddels ook. Een autoverzekering – we hebben het hier over de verplichte WA-verzekering – is een forse aanslag op je portemonnee. Nu was dat een aantal jaar geleden al zo, maar onderzoek waarover onder meer De Volkskrant over publiceerde, wees uit dat het de laatste tijd echt hard gaat. Je zou zelfs kunnen stellen dat het met de snelheid waarmee de premie stijgt gierend uit de klauwen begint te lopen. Een overdreven uitspraak? Niet echt wanneer je bedenkt dat de premie in twee jaar met 53 procent is gestegen. 53 procent! Is dat normaal? Dat vroeg het Tweede Kamerlid Farid Azarkan zich ook af. Dus die vond het de hoogste tijd om de Minister van Financiën maar eens naar de Kamer te roepen zodat er vragen gesteld konden worden.

Read More
GPS zet reisverzekering aan. Goed idee of inbreuk op privacy?

Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland is het prettig wanneer je zo min mogelijk zaken hebt waar je op moet letten. Op vakantie wil je niets aan je hoofd hebben. Voor veel mensen is dat een van de redenen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Nadeel van een doorlopende reisverzekering is echter dat je er ook voor betaalt wanneer je helemaal niet op reis bent. Het lijkt dus of, of. Betalen voor een langere periode of steeds wanneer je op vakantie gaat tijd vrijmaken om een reisverzekering uit te zoeken en af te sluiten. Kan dat niet anders en gemakkelijker? Volgens het financieel technologiebedrijf Revolut kan dat inderdaad. Je moet alleen wel toestaan dat Revolut op de hoogte is van je GPS-gegevens. Een clash tussen gemak en privacy dus. Hoe werkt het, en wat zijn de voor- en nadelen?

Read More
‘Black box’ in auto moet verzekeringsfraude tegengaan 2
‘Black box’ in auto moet verzekeringsfraude tegengaan

In de strijd tegen verzekeringsfraude stellen autoverzekeraars een nieuw middel voor. Iedere auto zou moeten worden uitgerust met een zwarte doos. Die zwarte doos zou cruciale informatie op moeten slaan van wat er zoal gebeurt in de laatste seconden voordat er een ongeval plaatsvindt. Zwarte dozen kennen we nu vooral van onderzoeken naar vliegtuigcrashes waarbij de gegevens uit de zwarte doos (die in dit geval overigens meestal oranje is) onmisbaar is voor de onderzoekers om de oorzaak van een crash vast te kunnen stellen. Dat verzekeringsmaatschappijen dit wel erg interessant vinden is logisch. Wanneer er verifieerbare data is kan de schade eenvoudiger worden afgewikkeld, is er minder gesteggel over de schuldvraag en kan er minder eenvoudig gesjoemeld worden met (valse) schadeaangiftes.

Read More
Zelfrijdende auto’s: Verzekeraars willen met minister in gesprek 3
Zelfrijdende auto’s: Verzekeraars willen met minister in gesprek

Dat het echt alleen nog maar een kwestie van tijd is voordat zelfrijdende auto’s in Nederland structureel de weg op zullen gaan, daar zijn de meeste deskundigen wel van overtuigd. Zeker beginnende bestuurders – die zijn nu eenmaal vaak jong – zullen hoogstwaarschijnlijk zelf te maken krijgen met zelfrijdende auto’s. Is het niet over vijf jaar, dan toch zeker over tien jaar. De technische ontwikkelingen staan wat dat betreft niet stil. De juridische ontwikkelingen hobbelen daar dan weer een beetje achteraan. Dat is natuurlijk altijd zo: wetten komen pas nadat er iets gebeurd is. Nu denk jij misschien: wat kan mij dat wettelijke geneuzel schelen? Niet zo’n rare gedachte, maar wanneer jij als automobilist te maken krijgt met zelfrijdende auto’s is het wel belangrijk dat qua verzekering alles goed is gefikst. Daarbij maakt het feit dat bij een zelfrijdende auto de techniek grotendeels de rol van de bestuurder overneemt de zaak met betrekking tot aansprakelijkheid (en dus verzekeringen) behoorlijk complex. Dat vindt ook het Verbond van Verzekeraars en daarom dringt het Verbond aan op overleg met de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Read More
De helft van de mensen vindt premie zorgverzekering te hoog. Gaat er wat veranderen? 4
De helft van de mensen vindt premie zorgverzekering te hoog. Gaat er wat veranderen?

December is dé maand waarin één bepaalde verzekering, meer dan alle andere, in de belangstelling staat. Je hoeft vast niet te raden over welke verzekering het gaat: inderdaad, de zorgverzekering. Niet zo gek natuurlijk, in december kan er worden overgestapt en dus neemt het aantal nieuwsberichten over, maar ook het aantal reclames voor, zorgverzekeringen spectaculair toe. Bij de Patiëntenfederatie Nederland vonden ze daarom dat ze niet achter konden blijven. Ze gooiden er een online test tegenaan om uit te vinden wat de Nederlander (beter gezegd: de deelnemer aan de test) van de zorgverzekering vindt. Daar kwam natuurlijk respons op, want zo’n 6000 mensen vulden de test in. Uit de test kwam één uitkomst die te verwachten was. En ook een uitkomst die vrij verrassend genoemd mag worden.

Read More
zorgverzekering
Einde van de aanvullende zorgverzekering in zicht? Of valt het mee?

De laatste weken van een jaar staat er één type verzekering altijd extra in de belangstelling. De zorgverzekering. Dat die extreme belangstelling een commerciële kant heeft mag duidelijk zijn. Er gaat veel geld in om.  Zorgverzekeraars hebben er daarom belang bij veel consumenten aan zich te binden. Wanneer er tegen een acceptabel bedrag adequate en hoogwaardige zorg vergoed wordt is er natuurlijk niets mis mee om je product flink in het zonnetje te zetten. Niet alleen commerciële zorgverzekeraars beseffen dat nieuws over de zorgverzekering het in december altijd goed doet. Andere partijen weten dit ook. Bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB). Niet zo gek dat deze toezichthouder juist in december met een rapport kwam over de toekomst van de zorgverzekering. Aandacht verzekerd. Los van de timing was het betreffende rapport van DNB echter wel interessant. Aanvullende verzekeringen blijken voor zorgverzekeraars steeds vaker een verliespost te zijn. Wanneer er op deze manier wordt doorgegaan zal het voor zorgverzekeraars financieel niet meer haalbaar zijn om aanvullende verzekeringen aan te bieden. Zien we hier het einde van de aanvullende verzekering? Nee, dat is te kort door de bocht. Maar dat er iets moet veranderen lijkt wel duidelijk.

Read More
zorgverzekering
Zorgverzekering kiezen? Veel polissen vrijwel identiek!

Vind je het lastig om te bepalen welke zorgverzekering goed bij je past? Geen wonder! Het aanbod is enorm en de “kleine lettertjes” maken kiezen extra moeilijk. Veel consumenten – en zeker ook veel jongeren – worstelen met het maken van de juiste keuze. Wil je alleen een (verplichte) basiszorgverzekering? Of ook een aanvullende zorgverzekering? En bij welke verzekeringsmaatschappij dan? Zorgpolissen vergelijken is vaak een ingewikkeld klusje, maar wel noodzakelijk als je de beste deal wilt maken. En wat dat betreft blijkt dat het er allemaal niet eenvoudiger op wordt: want wat is er aan de hand? Veel polissen zijn eigenlijk precies hetzelfde, maar… de prijs verschilt wel! Hoe kan dat?

Read More
Taaislijmziektemedicijn
Taaislijmziektemedicijn komt toch in basispakket zorgverzekering

Het vaststellen van de behandelingen die vergoed worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering: het is altijd weer een heel gedoe. Het liefst hebben we natuurlijk dat elk (goedwerkend) medicijn en elke medische behandeling die klachten kan verlichten vergoed zou worden. Wanneer de Minister van Volksgezondheid hiertoe zou besluiten zou dit er echter toe leiden dat de premie voor de zorgverzekering echt extreem hoog wordt. En laten we eerlijk zijn: maandelijks moeten Nederlanders, of het nu gaat om ouderen of jongeren, al een flinke smak geld neertellen voor de verplichte zorgverzekering. Om die bedragen nog enigszins binnen de perken te houden moet er voor het vergoeden van een medicijn dus flink onderhandeld worden met de fabrikant die het medicijn aanbiedt.

Read More
Begeleid rijden wordt definitief: wat betekent dit voor je autoverzekering?
Begeleid rijden wordt definitief: wat betekent dit voor je autoverzekering?

Jongeren onder de achttien jaar oud kennen het misschien al wel: 2toDrive. Een experiment waarbij je al voor je achttiende verjaardag mag beginnen met je autorijlessen. De kans dat dit experiment wordt omgezet in structurele wetgeving is groot. Dat zou betekenen dat autorijden onder begeleiding ingevoerd wordt als standaardmogelijkheid voor jongeren en dat er dus officieel voor gekozen kan worden om je rijbewijs al op je zeventiende te halen. Het 2toDrive experiment is geëvalueerd en het voorstel om dit wettelijk mogelijk te maken (dus niet slechts als probeersel) is inmiddels behandeld in de Tweede kamer. Er moet nog over gestemd worden, maar dat lijkt een formaliteit. Vervolgens moet het nog door de Eerste Kamer, maar ook dat lijkt slechts een formaliteit (hoewel het soms wel veel tijd in beslag kan nemen). De conclusie: begeleid rijden maakt binnenkort officieel deel uit van de opties die je hebt om je rijbewijs te halen.

Read More
1 2 3 12