Ben je in alle gevallen verzekerd?

Ben je in alle gevallen verzekerd?

auto besturen en de autoverzekeringDat een autoverzekering verplicht is in Nederland is voor de meeste mensen wel bekend. Toch is het in bepaalde omstandigheden goed om bij jezelf na te gaan of autorijden wel zo verstandig is, en misschien nog wel belangrijker, of je in alle gevallen verzekerd bent. Er zijn natuurlijk situaties waarbij je vooraf al weet dat een verzekering de schade niet dekt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rijden zonder rijbewijs. Deze situatie is helder, maar er zijn ook situaties waarbij het allemaal net iets gecompliceerder ligt. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van bepaalde medicatie.

Medicatie kan de rijvaardigheid beïnvloeden

Wanneer je in verband met gezondheidsklachten medicijnen slikt, bijvoorbeeld zware pijnstillers, beïnvloedt deze medicatie in veel gevallen je reactievermogen. Bij diverse medicijnen is het heel duidelijk dat je geen auto mag besturen. Op het doosje staat in zo’n geval een rode sticker met daarop de tekst “bij gebruik geen voertuigen besturen”, ga je ondanks deze waarschuwing toch de weg op onder invloed van het medicijn dan zal een verzekeraar vrijwel altijd oordelen dat je niet rijvaardig was en dus ook geen vergoeding uitkeren in het geval van een ongeluk. Naast de medicijnen met een rode sticker worden er ook medicijnen voorgeschreven die voorzien zijn van een gele sticker. Op deze sticker staat de tekst: “dit geneesmiddel kan de rijvaardigheid beïnvloeden”, ook wanneer je dergelijke medicatie slikt kan je verzekeraar in het geval van schade oordelen dat je niet rijvaardig was.

Medicatie en uitkeren van een schadevergoeding

Als je noodgedwongen medicatie gebruikt is het de meest verstandige optie om überhaupt geen auto te besturen. Soms is dit echter buitengewoon lastig doordat je bijvoorbeeld de auto nodig hebt voor je werk. Maar hoe voorkom je in een dergelijk geval dat je verzekeraar geen schade vergoedt? Dat kan door een beoordeling van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) op te vragen. Op hun website heb je de mogelijkheid om een verklaring in te vullen waarbij je vragen moet beantwoorden over je gezondheid.

Naar aanleiding van de door jou ingevulde antwoorden kan het CBR een oordeel geven over jouw mate van rijvaardigheid. Wanneer het CBR er aan twijfelt of je in staat bent om veilig een voertuig te besturen kan er worden besloten dat je een test in de auto moet afleggen. Als het CBR op basis van het formulier, of op basis van de test oordeelt dat je veilig een auto kan besturen hoef je niet bang te zijn dat je verzekeraar moeilijk gaat doen bij het uitkeren van een vergoeding.

Ben je in alle gevallen verzekerd?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Direct no-claimkorting opbouwen?

Dat de meeste aanbieders van autoverzekeringen er niet direct om zitten te springen om jongeren een autoverzekering te verstrekken is...

Sluiten