Besparen op de auto, kan dat überhaupt?

Besparen op de auto, kan dat überhaupt? 1
Besparen op de auto, kan dat überhaupt?

Auto goedkoperKoning auto lijkt een onmisbaar gedeelte van ons leven. Dagelijks heen en terug naar het werk, boodschappen doen, de kids naar de sportclub brengen: alles draait anno 2013 om de auto. Nochtans is dit vervoersmiddel alles behalve prijs- en milieuvriendelijk. Shopkortingscode.nl verzamelde enkele handige tips de kostprijs van de wagen zo laag mogelijk te houden.

1. Een doeltreffende manier om de kostprijs van de auto te verlagen, is te opteren voor groene banden. Dergelijke banden worden gekenmerkt door een lage rolweerstand. Uit onderzoek van de Universiteit van Munchen zou een investering in groene banden meer opleveren dan de optie van een start/stop-systeem. Met andere woorden: je ‘verdient’ dus geld via groene banden door extra kilometers af te leggen.

2. Schakel op een lager toerenaantal. Moderne wagens zijn reeds uitgerust met een automatische schakelindicatie. Vanaf dat de motor voldoende toeren draait voor een hogere versnelling, zal een lampje oplichten om de bestuurder aan te zetten reeds te schakelen. Hogere versnellingen zorgen doorsnee voor een lager verbruik dan lagere versnellingen. Uit onderzoek van de Universiteit van Eindhoven blijkt dat automobilisten daardoor 12% brandstof kunnen besparen per rit.

3. Neem de auto vanaf verplaatsingen boven de 3km. Moet je in de buurt (+- 1km) ergens zijn? Ga dan te voet. Voor iets verdere verplaatsingen tot 3km is de fiets het geknipte transportmiddel. Het is enkel vanaf deze afstand dat het nemen van de auto loont. Door de wagen niet te nemen bespaar je op brandstofkosten, loop je niet het risico om een ongeval te veroorzaken en werk je nog eens extra aan de conditie.

4. Probeer lenen voor een wagen te vermijden. Een autolening is samen met een hypothecair krediet de grootste bron van inkomsten voor financierders. Bijna iedereen leent voor de aankoop van een nieuwe of tweedehands wagen. Door niet te lenen voor de aanschaf van een wagen bespaar je eigenlijk indirect ook op autokosten. Niet alleen zit je niet vast aan hoge rentepercentages, een lening blijft ook doorlopen tot het einde van het krediet. Anders verwoord, zelfs wanneer je wagen bijvoorbeeld vijf jaar oud is en minder up te date, betaal je nog steeds even veel voor de wagen als toen je hem vijf jaar geleden ontving. Eigenlijk zou je dus na de afbetaling opnieuw een lening moeten aangaan voor de vervanging van de versleten wagen.

5. Navigatiesystemen zijn sinds kort ook voorzien van een ‘zuinigste verbruik’-optie. Daardoor kies je niet voor de snelste route, maar wel voor diegene waar het verbruik lager ligt. Starten en stoppen binnen de bebouwde kom zorgt immers voor hogere brandstofkosten dan een trip via de autostrade.

6. Hou ook steeds rekening met het verbruik en type brandstof. De verschillende brandstofkosten verschillen (steeds minder, maar toch nog steeds) van elkaar. Het is een feit dat benzine goedkoper is dan diesel. Wanneer je jaarlijks veel kilometers aflegt, is het het voordeligste te investeren in LPG-gas of (bio)diesel. Leg je relatief weinig kilometers af per jaar? Dan is benzine de voordeligste oplossing. Idem zal de jaarlijkse verkeerstaks berekend worden op basis van de motor en type brandstof waarmee je rond toert.

Besparen op de auto, kan dat überhaupt?
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Tijd investeren in autoverzekeringen vergelijken zinvol? 2
Tijd investeren in autoverzekeringen vergelijken zinvol?

Als je tijd gaat investeren in het afsluiten van een autoverzekering, dan wordt dat echt beloond. Je zou een aantal...

Sluiten