Wat betekenen zelfrijdende auto’s voor de verzekeringspremie?

Wat betekenen zelfrijdende auto’s voor de verzekeringspremie?

Wat betekenen zelfrijdende auto’s voor de verzekeringspremie?Auto’s worden steeds futuristischer. Dankzij de toevoeging van allerlei veiligheidssystemen doet de auto van de toekomst steeds meer zelf. De voorbeelden (en hersenspinsels) die genoemd worden als het over ‘zelfrijdende auto’s gaat zijn bekend. Slapen in de auto, een krantje lezen in de auto of jezelf opmaken of scheren in de auto; binnenkort kunnen we het zelf meemaken. De huidige generatie jonge bestuurders lijkt de laatste groep die nog in een ‘traditionele’ auto heeft gelest. In zelfrijdende auto’s zal de menselijke factor grotendeels worden uitgeschakeld, dus dat lijkt goed nieuws met betrekking tot de hoogte van de verzekeringspremie. Maar is dat ook zo?

Veilig rijden, weinig ongelukken

Hoe minder ongelukken, hoe minder schade en hoe minder de autoverzekeraars uit hoeven te keren. Dat lijkt vrij simpel. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat wanneer auto’s met technische hulpmiddelen worden uitgerust er inderdaad minder ongelukken plaatsvinden. Dat is in elk geval zo bij auto’s waarbij de chauffeur nog echt de bestuurder is en het hulpmiddel ook slecht als extra hulp- en veiligheidsmiddel wordt gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan parkeersensoren. De kans dat je bij het inparkeren op een paaltje klapt is aantoonbaar kleiner als je auto beschikt over deze sensoren. Volgens cijfers van verzekeraar Aon schelen parkeersensoren zelfs tot wel 45 procent minder parkeerongelukken. Inmiddels wordt er volop getest met zelfrijdende auto’s. Hierbij wordt er dus nog een stukje verder gegaan, want deze auto’s rijden (semi-)zelfstandig. De eerste indrukken zijn zo positief dat zelfrijdende auto’s in 2019 de Europese wegen op zouden mogen.

En de verzekeringspremie?

Iedereen positief dus over zelfrijdende auto’s, en dankzij technische hulpmiddelen neemt de kans op ongevallen af: een groot feest voor automobilisten want het kan bijna niet anders of de hoogte van de verzekeringspremie gaat naar beneden. Maar dat is volgens specialisten nog lang geen uitgemaakte zaak. De nieuwe auto’s brengen namelijk nieuwe (verzekerings)problemen met zich mee. Want stel nu (en dat zou best kunnen) dat de systemen in de zelfrijdende auto die voor de veiligheid moeten zorgen uitvallen. Een chaos is het gevolg en de schade is mogelijk fors. Wie is er dan verantwoordelijk, en dus aansprakelijk? De automobilist in de auto, of de autofabrikant die het veiligheidssysteem in de auto heeft geplaatst? Of de dealer die de auto heeft verkocht? Lastige vragen, die ervoor zorgen dat veel autoverzekeraars erg terughoudend zullen zijn om zelfrijdende auto’s überhaupt te verzekeren. Laat staan tegen een lage maandelijkse premie. Nee, er moet ook op verzekeringsgebied nog een heleboel gebeuren voordat veilig én verzekerd rijden in een zelfrijdende auto een feit is.

Wat betekenen zelfrijdende auto’s voor de verzekeringspremie?
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Autoverzekering op basis van rijgedrag steeds populairder

Tot nog niet zo heel lang geleden leek het iets uit een sciencefictionfilm, maar inmiddels wordt het steeds gebruikelijker: op...

Sluiten