Claim van jongeren veel lager dan van senioren

Claim van jongeren veel lager dan van senioren

Claim van jongeren veel lager dan van seniorenIn veel gevallen komen jonge autobestuurders er maar slecht vanaf in de publieke opinie. Jongeren zijn onverantwoordelijke snotneuzen die met ware doodsverachting over de weg scheuren en een gevaar voor zichzelf en hun omgeving vormen. Dat is ook één van de redenen dat jongeren een fikse premie mogen betalen wanneer ze een autoverzekering afsluiten. Toch wordt er een andere groep, bewust of onbewust, door de media in de luwte gehouden. Dat zijn de 80-plussers. Want wat blijkt uit nieuw onderzoek? Niet de jonge bestuurders claimen de meeste schade, dat doen juist de senioren. De cijfers zijn op een rijtje gezet door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek en het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars.

Claim van senior 30 procent hoger dan van 30-35 jarige

Verkeersongelukken zijn een bron van schade, en waar schade ontstaat gaat er in veel gevallen een claim naar de autoverzekeraar. De gedachte is altijd geweest dat jongeren meer risico nemen en daardoor meer schade claimen. Als we de keiharde statistieken erbij pakken zien we echter iets anders. Als voorbeeld pakken we het verschil in claimgedrag tussen bestuurders uit de categorie 30-35 jarigen en 80-85 jarigen. Hoewel senioren meer ervaring hebben in het besturen van een auto wordt er bij blikschade ruim 30 procent meer geld uitgekeerd in deze oudere leeftijdscategorie dan bij relatief jonge bestuurders in de categorie van 30-35 jarigen.

Ook groot verschil in claims bij letselschade

Wanneer je dan toch bij een ongeval betrokken raakt hoop je natuurlijk dat de schade meevalt en er ‘slechts’ blikschade ontstaat. In veel gevallen ontstaat er helaas ook lichamelijk letsel bij de slachtoffers van een ongeval. Ook hier zien we dezelfde trend die we ook als zagen bij het claimen van blikschade. Wanneer er een claim komt met betrekking tot lichamelijk letsel ligt die gemiddeld bij senioren een stuk hoger dan bij jongere bestuurders. Op zich is dit logisch want jongere mensen zijn vitaler en herstellen dus sneller dan mensen die al (heel) oud zijn. een andere mogelijke oorzaak die in het onderzoek wordt genoemd is het feit dat ouderen vaker last hebben van functiebeperkingen (slechter zicht, slechthorendheid) waardoor de kans op een ongeval toeneemt.

Worden de premies aangepast?

De resultaten van het onderzoek zouden een goede aanleiding kunnen zijn voor verzekeraars om de hoogte van de premies per leeftijdscategorie opnieuw te evalueren. Voor jongere bestuurders zou dit dan gunstig uit kunnen pakken. Op dit moment zijn er echter nog geen verzekeraars die hebben gereageerd op de uitkomsten van de onderzoekers.

Claim van jongeren veel lager dan van senioren
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Verzekeren als minderjarige

In Nederland is het zo geregeld dat veel rechten van een persoon pas ingaan op het moment dat iemand de...

Sluiten