Dekking bij een ongeluk? Bij de wilde beesten af!

Dekking bij een ongeluk? Bij de wilde beesten af!

Dekking bij een ongeluk? Bij de wilde beesten af!Op een ongeluk zit natuurlijk helemaal niemand te wachten, maar toch zit een ongeluk in een klein hoekje, tijdens het autorijden bijvoorbeeld. Wanneer jijzelf, als bestuurder, niet de veroorzaker bent van een ongeval wordt de schade gedekt door degene die het ongeluk veroorzaakt. Ben jij de veroorzaker dan dekt jouw WA-verzekering de schade van de tegenpartij. Maar wat nu als degene met wie je in botsing komt geen mens is? Een dier dus… Dan wordt het verzekeringstechnisch regelmatig een moeilijk verhaal.

Een aanrijding met een dier komt sneller voor dan je denkt

Misschien denk je dat een aanrijding met een dier alleen maar voorkomt op de Veluwe, maar niets is minder waar. Dieren die in het wild leven komen steeds vaker richting de stad. En dat kan uiteraard vervelende consequenties hebben. Stel je voor dat je als BOB terugkomt van een feestje met een stel dronken vrienden in de auto en midden in de nacht sta je oog in oog met een overstekend hert, dan heb je de poppen aan het dansen. Een hert geeft niet mee, dus de kans dat je met een forse schadepost zit is enorm, en dan is het nog maar te hopen dat jij en de andere inzittenden er goed vanaf komen. Denk vooral niet dat de kans op een ongeluk minimaal is. Jaarlijks zijn er ongeveer 5500 aanrijdingen waarbij het een botsing met overstekend wild betreft.

Wat dekt de verzekering?

Wanneer je alleen WA-verzekerd bent heb je na een aanrijding met een wild dier wel een probleem. Een dier in de vrije natuur is van niemand het eigendom, dus de schade kan niet worden verhaald op een eigenaar omdat die er simpelweg niet is. Kortom, met alleen een WA-verzekering draai je zelf voor de schade op. Ben jij WA-verzekerd en heb je daar bovenop ook nog een beperkt cascoverzekering dan heb je al wat meer geluk. In dat geval wordt de schade die ontstaat door de aanrijding met het dier vergoed.

Let wel even goed op, stel dat jij door een uitwijkmanoeuvre je auto in de prak rijdt zonder dat je het dier waar je voor bent uitgeweken daadwerkelijk hebt geraakt dan mag je ondanks de beperkt cascoverzekering alsnog de schade zelf vergoeden. Vanzelfsprekend zit je met een allriskverzekering het beste wanneer het op het vergoeden van de schade van een ongeval aankomt. Bij een aanrijding met een dier wordt de schade die daaruit voorkomt altijd gedekt door de allriskverzekering. Zelfs als je het dier niet hebt geraakt maar de schade is ontstaan door een ongelukkige uitwijkmanoeuvre.

Dekking bij een ongeluk? Bij de wilde beesten af!
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Hogere schade bij inbraak

Wie denkt dat het verzekeren van je eigendommen een dure kwestie is die maar weinig oplevert zal zich na het...

Sluiten