Dekt de verzekering schade als je een auto leent of uitleent?

Dekt de verzekering schade als je een auto leent of uitleent?

Het komt je vast niet onbekend voor, zeker als je net je rijbewijs hebt. Je leent af en toe een auto, bijvoorbeeld van je ouders of van vrienden. Over het algemeen gaat dit prima: je leent de auto, maakt je ritje en vervolgens parkeer je de auto weer bij de eigenaar. Geen enkel probleem. Tenzij je onderweg bij een ongeval betrokken raakt of schade rijdt. Dan krijg je te maken met vragen waar je liever niet mee te maken hebt. Dekt de autoverzekering de schade? En welke schade dan precies?

In principe is het vrij eenvoudig, wanneer je een auto leent blijven de polisvoorwaarden hetzelfde. Dit betekent dat schade aan de tegenpartij sowieso gedekt is. Is de auto waarin je rijdt volledig Casco verzekerd dan wordt ook de schade aan de (geleende) auto waarin jij rijdt vergoed.

Rekening houden met..

auto uitlenenEr zijn natuurlijk wel een paar zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je een auto leent. Wanneer je schade veroorzaakt in een geleende auto is dit van invloed op de schadevrije jaren van de eigenaar van de auto.

De verzekering zal ook niet uitbetalen wanneer je helemaal niet in de auto had mogen rijden, omdat je alcohol of drugs hebt gebruikt, maar dat ligt uiteraard voor de hand.

Een laatste punt dat aandacht verdient betreft een aanrijding met letsel. Hierbij is het letsel niet in alle gevallen verzekerd. Wanneer je zelf een ongeluk veroorzaakt dekt de verzekering deze kosten alleen wanneer de eigenaar van de auto in het bezit is van een inzittendenverzekering.

Wanneer er vrienden van je meerijden is het helemaal van belang dat de eigenaar een inzittendenverzekering heeft. Raken passagiers gewond dan dekt de verzekering de schade niet, zelfs niet als de schuld bij een andere weggebruiker ligt. Dat dit een heel duur grapje kan worden is duidelijk! Heeft de eigenaar van de auto wel een inzittendenverzekering dan zijn alle inzittenden wel verzekerd.

Vanzelfsprekend gelden deze voorbeelden niet alleen wanneer jij een auto leent. Ook wanneer jij, als eigenaar, je auto uitleent gelden deze voorwaarden. Het is dus zeker aan te bevelen om een inzittendenverzekering af te sluiten als je van plan bent om je auto aan derden uit te lenen.