Wat te doen bij een ongeluk?

Wat te doen bij een ongeluk?

Als er sprake is van een ongeluk, dan moet je om te beginnen opletten voor ander verkeer. Op de eerste plaats kijk je of iemand iets mankeert, je stelt mensen gerust en zorgt voor een veilige plek voor alle betrokkenen en omstanders. Je zorgt ook dat er professionele hulp komt en dan kun je een slachtoffer helpen op de plaats waar diegene zit of ligt. Je mag slachtoffers niet altijd verplaatsen, kijk daarom goed wat er aan de hand is. Als diegene op een gevaarlijke plaats ligt, dan moet je het slachtoffer vaak verplaatsen, maar wanneer iets gebroken is en je merkt dat het niet goed gaat, doe dan niets en roep professionele hulp in.

Als je dan gaat bellen dan moet je melden wie je bent, waar het ongeval heeft plaatsgevonden, hoeveel slachtoffers er zijn, wat de aard van het ongeval is en wat de aard van het letsel is als je dat in kunt schatten. Je kunt zelf ook eerste hulp verlenen wanneer dat nodig is, je gaat dan eerst kijken of dat diegene adem haalt, je gaat kijken naar het bewustzijn en dan naar de circulatie van het bloed. Dit wordt ook wel ABC genoemd: A= adem, B= bewustzijn, C= circulatie van het bloed controleren als je zelf hulp gaat verlenen, als je dit onthoudt dan doe je het altijd in de goede volgorde.

Let op gevaar en veiligheid!

Wat te doen bij een ongelukWanneer er een ongeluk heeft plaatsgevonden dan moet je eerst jezelf en anderen in veiligheid brengen. Je kunt 112 bellen wanneer dat noodzakelijk is voor hulp van de ziekenwagen, politie of de brandweer. Je moet de plaats van een ongeval niet verlaten zonder dat je alle gegevens van de tegenpartij hebt en zij die van jou.

Ook bij een lichte aanrijding moet je gegevens uitwisselen anders is dat strafbaar. Je kunt de gegevens van getuigen noteren, naam en adres of het kenteken wanneer diegenen al weer weg gaan.

Een getuigenverklaring is ook aan te raden zodat dit bij de politie af gegeven kan worden wanneer men lastig doet bij het onderzoek. Je gaat samen na of de auto schade heeft, dan zet je wel de gevarendriehoek op zodat andere weggebruikers zien dat er wat aan de hand is. Je moet het overige verkeer niet hinderen.

Je kunt foto’s nemen als je de auto toch moet verplaatsen, dan weet je in ieder geval hoe het is gebeurd en dat leg je op enkele foto’s vast. Eventueel kun je met een krijtje markeren waar je hebt gestaan.

Breng jezelf niet in gevaar!

Het belangrijkste is dat je jezelf niet in gevaar gaat brengen. Vul allebei het Europees Schadeformulier in, de voorkant. Je hoeft het niet eens te zijn over de schuldvraag, maar je moet wel zorgen dat de gegevens van beide partijen goed staan vermeld. Het vakje getuigen in het midden moet ingevuld zijn en je moet kijken of dat alle kruisjes overal goed zijn ingevuld en dat er niet een is vergeten. De achterzijde dien je in te vullen wanneer dat nodig is.

Met dit schadeformulier kun je de schade melden bij je autoverzekering.

De politie hoef je alleen te bellen wanneer er iemand gewond is, wanneer er grote schade is aan de auto’s of wanneer er een buitenlands voertuig bij betrokken is. Bij een groot meningsverschil kan dat ook nodig zijn of wanneer iemand is doorgereden na de aanrijding, je moet dan je eigen voertuig niet verplaatsen!