Een autoverzekering op naam van je partner

Een autoverzekering op naam van je partner

Een veelgehoorde constructie om een hoge premie te vermijden is het verzekeren van een auto op naam van iemand anders. Vaak is dit in het geval van een beginnend bestuurder één van de ouders. Dit lijkt slim, maar aan deze manier van doen zit een groot nadeel. Wanneer ouders de auto van een kind op hun naam laten zetten bouwt de werkelijke bestuurder (het kind) geen schadevrije jaren op.

Wanneer je uiteindelijk wel een auto op je eigen naam wilt zetten begin je dus weer zonder no-claim korting.

De verzekeraar is niet gek

Zoals eerder al vermeld heeft het niet zo veel zin om een auto op naam van één van de ouders te laten verzekeren. Naast het feit dat je op deze manier geen no-claim korting opbouwt, zal je in dit geval ook de verzekering een beetje voor de gek moeten houden. Dat is nooit een goed idee. Aanbieders van autoverzekeringen kijken bij het bepalen van de premie naar de leeftijd van de persoon die het meest gebruik maakt van de auto. In dit geval dus het kind.

Wanneer je eerlijk aangeeft dat een onervaren bestuurder de regelmatige bestuurder van een auto is dan zal je dit merken in de hoogte van de premie. Wanneer dit niet wordt aangegeven, maar uit onderzoek blijkt dat de persoon op wiens naam de auto staat niet de regelmatige bestuurder is, dan kan een verzekeraar weigeren het volledige bedrag te vergoeden.

Je partner is de uitzondering op de regel

Autoverzekering op naam partnerZoals al uitgelegd staat een verzekeraar niet te springen wanneer je een auto op iemand anders naam zet. Er is echter een uitzondering: je partner. Een aantal verzekeraars gaan er al vanuit dat partners elkaars auto gebruiken, vandaar dat de partner bij deze verzekeraars een autoverzekering kan afsluiten al heeft diegene niet het kentekenbewijs op zijn of haar naam staan.

Wel wordt er door deze verzekeraars de eis gesteld dat beide partners officieel woonachtig zijn op hetzelfde adres, samenwonen en leven dus.

Het voordeel om de auto op naam van je partner te verzekeren

Wat is nu precies het voordeel van het verzekeren op naam van je partner? Dat voordeel geldt met name wanneer jij een tweede auto aanschaft en je partner al (een aantal jaar) een eigen auto heeft. In dat geval heeft je partner namelijk al schadevrije jaren opgebouwd.

Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer no-claim korting. Als je de tweede auto op naam van je partner laat verzekeren geldt deze no-claim korting ook voor de tweede auto.

Het voordeel kan ook een nadeel worden…

In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om je auto op naam van je partner te laten verzekeren. Toch zijn er nadelen aan verbonden. Het belangrijkste nadeel is dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Zolang jullie bij elkaar blijven maakt dit weinig uit, gaan jullie uit elkaar, of wil je om een andere reden een auto op jouw naam laten verzekeren, dan betaal je dus alsnog een hogere premie.