Een opstalverzekering afsluiten als je een huis gaat kopen

Een opstalverzekering afsluiten als je een huis gaat kopen

Als je voor het eerst een huis gaat kopen dan is er veel te regelen. Natuurlijk allereerst de hypotheek, als je die niet krijgt dan zal een huis kopen ook niet gaan lukken, tenzij je de loterij hebt gewonnen. Maar als het huis gekocht is en de datum voor de overdracht bekend, dan moet je ervoor zorgen dat je een opstalverzekering hebt afgesloten. Een opstalverzekering dekt de schade aan je woning als deze ‘verloren gaat’ zoals bij brand of natuurgeweld. De kans daarop is natuurlijk niet groot, maar als het je overkomt zijn de gevolgen niet te overzien als je niet verzekerd bent.

Een opstalverzekering is soms verplicht

Opstalverzekering en eerste huisAls je een hypotheek afsluit voor je koophuis, dan ben je verplicht ene opstalverzekering af te sluiten. De hypotheekverstrekker zal dit eisen, omdat het huis immers als onderpand dient voor de hypotheek. Stel dat je huis tot de grond afbrandt en je bent niet verzekerd dan moet je per direct de volledige hypotheek aflossen, want die wordt dan opeisbaar omdat er geen onderpand meer is. Dat risico wil je natuurlijk niet lopen. Zorg dus dat je de opstalverzekering op tijd hebt geregeld en dat deze ingaat op de dag van de overdracht. Vanaf het moment dat de akte passeert, daarvoor wordt altijd expliciet een tijdstip door de notaris in de akte vermeld, ben je namelijk volledig verantwoordelijk voor het huis.

Wat kost een opstalverzekering?

Een opstalverzekering is aanzienlijk duurder dan een inboedelverzekering. Dat is natuurlijk ook wel logisch, de waarde van de inboedel is doorgaans geen tonnen waard, terwijl de herbouw van een huis dat wel gaat kosten, zeker als de huizenprijzen hoog zijn. Daarnaast dekt de verzekering ook de kosten van tijdelijke huisvesting als je bijvoorbeeld een flinke brand hebt gehad. Het feit dat een opstalverzekering duur is, wil natuurlijk niet zeggen dat je niet op zoek kunt gaan naar een goedkope verzekeraar. Net als bij andere verzekeringen loont het de moeite om verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit kan je heel gemakkelijk online doen.

Een opstalverzekering in een pakketpolis

Als je een opstalverzekering nodig hebt, dan sluit je vaak ook een inboedelverzekering af en een verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid. Een rechtsbijstandverzekering is ook aan te bevelen. Bij veel verzekeringsmaatschappijen kun je, als je meerdere verzekeringen tegelijk neemt, een korting op de premie krijgen omdat je profiteert van pakketkorting. Vrijwel alle grotere verzekeraars bieden dit soort pakketten aan. De premie voor de opstalverzekering is uiteraard afhankelijk van het soort huis. Voor een tussenwoning betaal je minder dan voor een vrijstaand huis.

Wanneer hoef je geen opstalverzekering af te sluiten?

Er is een uitzondering voor huizenbezitters die een appartement kopen. De opstal wordt dan collectief geregeld. Meestal is er een Vereniging van Eigenaren, waar je een maandelijkse bijdrage aan moet betalen. Hierin is doorgaans de premie voor de opstalverzekering begrepen. Het lidmaatschap van de vereniging is verplicht voor alle bewoners. Mocht er een grote brand in het complex uitbreken dan moet de schade natuurlijk wel hersteld worden. Daarvoor is een dure opstalverzekering nodig, waarvan de premie wordt verdeeld onder alle eigenaren.