Einde van de aanvullende zorgverzekering in zicht? Of valt het mee?

zorgverzekering
Einde van de aanvullende zorgverzekering in zicht? Of valt het mee?

De laatste weken van een jaar staat er één type verzekering altijd extra in de belangstelling. De zorgverzekering. Dat die extreme belangstelling een commerciële kant heeft mag duidelijk zijn. Er gaat veel geld in om.  Zorgverzekeraars hebben er daarom belang bij veel consumenten aan zich te binden. Wanneer er tegen een acceptabel bedrag adequate en hoogwaardige zorg vergoed wordt is er natuurlijk niets mis mee om je product flink in het zonnetje te zetten. Niet alleen commerciële zorgverzekeraars beseffen dat nieuws over de zorgverzekering het in december altijd goed doet. Andere partijen weten dit ook. Bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB). Niet zo gek dat deze toezichthouder juist in december met een rapport kwam over de toekomst van de zorgverzekering. Aandacht verzekerd. Los van de timing was het betreffende rapport van DNB echter wel interessant. Aanvullende verzekeringen blijken voor zorgverzekeraars steeds vaker een verliespost te zijn. Wanneer er op deze manier wordt doorgegaan zal het voor zorgverzekeraars financieel niet meer haalbaar zijn om aanvullende verzekeringen aan te bieden. Zien we hier het einde van de aanvullende verzekering? Nee, dat is te kort door de bocht. Maar dat er iets moet veranderen lijkt wel duidelijk.

Consument kiest steeds specifieker

Er zijn een aantal redenen waarom er plotseling van die (toch redelijk alarmerende) berichten over het potentiële einde van de aanvullende zorgverzekering in de media komen. Ten eerste natuurlijk omdat een schokkend bericht dat veel mensen aangaat goed is voor de omzet van de media die het bericht brengen. Maar het rapport van DNB is natuurlijk niet opgesteld om meer kranten te verkopen. Deze onafhankelijke toezichthouder signaleert een serieus probleem. Want wat blijkt? Consumenten maken steeds specifiekere keuzes als het aankomt op de aanvullende zorgverzekering. Niet zo gek natuurlijk; wie betaalt er nu voor zorg die toch niet gebruikt wordt? Nou steeds minder mensen dus. En dat betekent dat de premie-inkomsten voor de verzekeraar steeds vaker exact overeenkomen met de zorgkosten die gedeclareerd worden. Leuk voor de consument, minder leuk voor de zorgverzekeraar. Van de inkomsten die een verzekeraar onder meer gebruikt om zijn buffers op (een wettelijk verplicht) peil te houden blijft op die manier niet zoveel over. Dat is een belangrijke reden voor zorgverzekeraars om eens heel kritisch te kijken naar de aanvullende zorgpakketten die zij aanbieden.

Verdwijnt de aanvullende zorgverzekering echt?

Zorgverzekeraars komen in de toekomst dus wellicht in de financiële problemen. De specifieke keuzes van consument dragen daar volgens DNB dus aan bij. In het rapport stelt DNB: “Op dit moment zien sommige zorgverzekeraars zich al genoodzaakt de dekking te verkleinen en/of medische selectie toe te passen voor aanvullende verzekeringen. Daarmee komt mogelijk ook de toegankelijkheid van de in deze polissen aangeboden zorg in het geding.” Betekent dit echt het einde van de aanvullende zorgverzekering? Volgens een in De Volkskrant geciteerde gezondheidseconoom valt dat gelukkig wel mee. “De winst op de extra pakketten fluctueert van jaar tot jaar. Is die een jaar laag, dan gaat het jaar erop de premie omhoog.” Aanvullende verzekeringen zullen dus wel blijven bestaan, maar de kans bestaat dat de consument daar meer voor moet gaan betalen.

Einde van de aanvullende zorgverzekering in zicht? Of valt het mee?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
zorgverzekering
Zorgverzekering kiezen? Veel polissen vrijwel identiek!

Vind je het lastig om te bepalen welke zorgverzekering goed bij je past? Geen wonder! Het aanbod is enorm en...

Sluiten