Elektrisch Autorijden de toekomst?

Elektrisch Autorijden de toekomst?

Elektrische AutoElektrisch autorijden is niet de toekomst, het is het heden! Op dit moment (2014) rijden er zo’n 31.000 elektrisch aangedreven voertuigen in Nederland, waarvan 90 bussen, ongeveer 150 motorfietsen en bijna 700 driewielers. De meesten daarvan zijn volledig elektrisch aangedreven maar een gedeelte daarvan kan, indien nodig, ook fossiele brandstoffen inzetten. De z.g. Hybride auto’s raken wat verder op de achtergrond. Is elektrisch autorijden ook iets voor jou? Jazeker! Vooral het fiscale gedeelte is voor jou wellicht interessant. Maar elektriciteit is vooral ook velen malen goedkoper te produceren dan olie. Je rijdt dus veel schoner en goedkoper.

Bpm en zuinige auto

De belasting die de overheid heft op auto’s en motorrijwielen wordt bpm genoemd. De hoogte daarvan is voor een deel afhankelijk van de hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt. Schaf je een zuinige auto aan, dan betaal je in vrijwel alle gevallen minder bpm. Voor hybride en/of elektrische auto’s is het zelfs zo dat je tot 2018 géén bpm betaalt. Het is goed mogelijk dat ook na 2018 gunstige regelgevingen de verkoop van dit soort auto’s zal stimuleren.

Hoeveel bpm moet ik betalen?

De bpm berekenen kun je zelf doen. Ga gewoon naar de website van de Belastingdient (www.belastingdienst.nl) en bereken daar de bpm die je moet betalen. Sinds het jaar 2013 is er een aantal zaken veranderd m.b.t. de berekeningen voor personenauto’s. De bpm is nu alleen nog maar op de CO2-uitstoot gebaseerd. Voor bestelwagens maar ook voor de z.g. ‘bijzondere auto’s’ (denk aan campers) is het gebaseerd op het soort brandstof en de netto cataloguswaarde. En voor motorrijwielen wordt enkel nog gekeken naar de netto cataloguswaarde.

Vrijstellingen en korting

Denk je dat jij in aanmerking komt voor vrijstelling of korting op de bpm? Soms hoeft men inderdaad geen belasting te betalen. Je krijgt vrijstelling wanneer een motorvoertuig weinig of geen CO2 uitstoot. Onze rijksoverheid tracht ieder jaar het e.e.a. aan te scherpen. Dit met de bedoeling om de koop van energiezuinige auto’s en voertuigen te stimuleren. Het kan absoluut lonen om iets meer geld uit te geven aan een zuinige auto, of aan een voertuig die niet of geen CO2 uitstoot. Je betaalt dan geen belasting.

Vervallen regelingen

Houdt de website van de Belastingdienst in de gaten wanneer je een voertuig wilt kopen. Zoals we al schreven bekijkt de Belastingdienst elk jaar opnieuw welke regels geschrapt moeten worden, om consumenten te verleiden tot het aanschaffen van zuinige vervoersmiddelen. Zo betaalde men vóór 2014 minder bpm (korting) voor personenauto’s op diesel, en de voldeden aan de z.g. ‘Euro-6-norm’. De korting is vervallen.

Voordelen van elektrische auto’s

Voordelen van het elektrische autorijden zijn er volop. Neem onderstaande punten door:

  • Je betaalt tot 2018 géén BPM bij aanschaf van een elektrische auto.

  • Tevens betaal je geen wegenbelasting en/of motorrijtuigenbelasting.

  • Bespaar veel geld op brandstofverbruik. In bepaalde gevallen (denk aan met name campers) zou je zelfs zonnepanelen kunnen plaatsen om daarmee de accu’s van stroom te voorzien. Zonnepanelen kun je op het dak van je huis plaatsen en daarmee je auto aan huis op te laden.

  • Uitstoot van CO2 is verleden tijd. Autorijden wordt schoner en het milieu help je een handje.

  • Netbeheerders gaan in Nederland in de komende jaren zo’n tienduizend oplaadpunten bouwen. Op dit moment kun je al elektrisch tanken op de meeste plaatsen in Nederland.

  • Een elektrisch voertuig is ook in onderhoud minder duur. Vooral het motorische gedeelte gaat langer mee.

  • Elektrische bolides maken geen herrie. Alleen het contact van de banden met de weg levert nog (hetzij beperkt) geluid op.

  • De auto’s kan men tegenwoordig ook gewoon thuis opladen! Fabrikanten leveren standaard oplaadkabels mee.
Elektrisch Autorijden de toekomst?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Wat te doen bij een aanrijding door een onverzekerde automobilist?

Een aanrijding is altijd vervelend, naast blikschade kan het ook zo maar zijn dat er (zwaar) lichamelijk letsel bij komt...

Sluiten