Extreme premiestijgingen voor beginnende bestuurders

Extreme premiestijgingen voor beginnende bestuurders

Premiestijging autoverzekering beginnend bestuurderSchade claimen wordt een duur grapje

Dat beginnende bestuurders vaak geconfronteerd worden met een hogere premie dan automobilisten met meer rijervaring is een bekend gegeven. Het lijkt er echter op dat het er in de nabije toekomst bepaald niet beter op wordt. Het onderzoeksbureau Moneyview onderzocht diverse autoverzekeraars van een aantal verschillende aanbieders en de resultaten zijn schokkend. Uit het onderzoek blijkt dat beginnende bestuurders rekening moeten houden met een premiestijging die op kan lopen met 200 tot 300 procent als er schade wordt geclaimd terwijl er nog geen vijf schadevrije jaren zijn opgebouwd. Kortom, het claimen van schade binnen deze termijn heeft forse financiële consequenties voor de groep beginnende bestuurders.

Overstappen naar een andere verzekeraar

Het claimen van schade voordat je vijf schadevrije jaren hebt opgebouwd heeft niet alleen een zeer negatief effect op de hoogte van je premie, ook is het voor mensen met negatieve schadevrije jaren lastig om over te stappen naar een andere verzekeraar. Degene die dat toch wil doen wordt ook bij zijn nieuwe verzekeraar geconfronteerd met een (zeer) hoge premie.

Nieuwe regels in 2016 moeten consument duidelijkheid verschaffen

Vanaf 2016 worden er een aantal nieuwe regels ingevoerd die ervoor zorgen dat elke verzekeraar schade op dezelfde manier verrekent. Hierbij is afgesproken dat een bestuurder bij een geclaimde schade altijd vijf schadevrije jaren inlevert. Het idee hierachter is dat er op deze manier meer duidelijkheid aan de consument wordt verschaft. Het behoeft uiteraard geen betoog dat dit voor beginnende bestuurders een buitengewoon negatieve zaak is aangezien zij nog maar weinig schadevrije jaren op hebben kunnen bouwen en daardoor logischerwijs ‘in de min’ terecht komen.

Acceptatiebeleid van verzekeraars wordt nog niet aangepast

Een rondgang langs verzekeringsmaatschappijen leert dat de meeste verzekeraars nog geen aanstalten maken om hun acceptatiebeleid te veranderen. Een aantal verzekeraars geeft aan dat er sowieso geen klanten met negatieve schadevrije jaren worden geaccepteerd. Andere firma’s geven aan dat klanten slechts één negatief schadevrij jaar mogen hebben. Een derde groep geeft aan dat er ook wordt gekeken naar de manier waarop de schade is ontstaan; is de verzekerde zelf schuldig of lag de verantwoordelijkheid bij een derde partij? Duidelijk is echter wel dat het voor beginnende bestuurders met negatieve schadevrije jaren bijna onmogelijk wordt om over te stappen naar een andere verzekeraar. Krijg je dus te maken met schade dan is het in veel gevallen verstandig om deze schade zelf te vergoeden in plaats van te claimen. Zeker als het om relatief kleine bedragen gaat.

Extreme premiestijgingen voor beginnende bestuurders
1 (20%) 4 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Verschillende soorten kentekens aanvragen bij de RDW

Dat een auto, en bij uitbreiding, elk motorvoertuig een kenteken moet hebben om op de openbare weg te mogen rijden...

Sluiten