Facturen fysiotherapie vaak niet correct

Facturen fysiotherapie vaak niet correct

Veel jongeren (boven de 18) kiezen voor een aanvullende verzekering bovenop hun basisverzekering. Dat kan verschillende redenen hebben, maar een reden die vaak wordt genoemd is het feit dat jongeren het een prettig idee vinden om (een gedeelte van) hun behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed te krijgen. Het feit dat de fysiotherapeut zo populair is heeft waarschijnlijk te maken met de sportieve instelling van veel jongeren.

Al jaren is er namelijk een stijging te zien in het aantal mensen dat minimaal één keer in de week sport. Die stijging wordt veroorzaakt door mensen van alle leeftijden, maar een belangrijk deel komt voor de rekening van 18 tot 25-jarigen. En wie sport wil natuurlijk dat alle randvoorwaarden optimaal zijn. De fysiotherapeut biedt dan vaak een helpende hand.

Gedeeltelijke dekking fysiotherapie

Of je nu het liefst aan hardlopen doet of wekelijks de apparaten in de sportschool uit elkaar trekt, een blessure zit in een klein hoekje. En wie geblesseerd raakt wil het liefst zo snel mogelijk weer helemaal topfit zijn. De fysiotherapeut helpt je niet alleen in het genezingsproces, maar heeft ook waardevolle adviezen op het gebied van blessurepreventie. Alleen daarom al zou je er voor moeten zorgen dat er op zijn minst een aantal behandelingen vergoed worden.

Facturen fysiotherapie vaak niet correct

Een probleem: de fysio zit niet in het basispakket van je zorgverzekering. Wil je dus vergoeding ontvangen dan moet je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. En tussen die aanvullende verzekeringen zit ook nog eens het nodige verschil.

In sommige gevallen wordt fysiotherapie überhaupt niet vergoed, andere (aanvullende) verzekeraars vergoeden maximaal negen behandelingen, terwijl er ook zorgverzekeraars zijn die tot wel 36 behandelingen (en soms zelfs nog meer!) vergoeden. De keuze voor de juiste aanvullende verzekering voor fysiotherapie is dus een kwestie van een verstandige keuze maken.

Creatief factureren

Alsof het vinden van de juiste aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie nog niet ingewikkeld genoeg is zijn er in de afgelopen periode ook een aantal berichten in het nieuws gekomen waaruit blijkt dat sommige fysiotherapeuten er een nogal creatieve manier van declareren op na houden. In een aantal gevallen werd een duurdere behandeling bij de zorgverzekeraar gedeclareerd dan door de klant ontvangen was, en ook kwam het in sommige gevallen voor dat een behandeling in twee delen gefactureerd werd (het zogenaamde “opknippen”).

NZa controleert fysiotherapeuten

De NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) kreeg de informatie over de dubieuze manier van factureren door sommige fysiotherapeuten ook te horen, en de zorgwaakhond was hier niet al te blij mee. Om dit soort praktijken in de toekomst te voorkomen is de NZa een onderzoek gestart waarvan de uitkomsten naar verwachting begin 2016 bekend worden.

Tijdens het onderzoek duikt de NZa in de administratie van diverse fysiotherapeuten om malversaties op te sporen en de fysiotherapeuten aan te kunnen spreken op administratieve “vergissingen”.