Goedkopere of beter passende reisverzekering afsluiten voor de zomer

Goedkopere of beter passende reisverzekering afsluiten voor de zomer

Wie op reis gaat sluit als hij slim is een reisverzekering af. Voor je het weet gaat er iets mis en valt je vakantie een stuk duurder uit dan je had gehoopt. Nog los van alle rompslomp die diefstal, een ongeval of verlies van bijvoorbeeld je telefoon met zich meebrengt is het helemaal vervelend als het je ook nog klauwen vol geld kost. Een reisverzekering is dan geen overbodige luxe. Maar goed: dat het slim is om een reisverzekering af te sluiten wanneer je op reis gaat snappen de meeste mensen wel.

Het afsluiten van die reisverzekering is trouwens wel typisch zo’n klusje waar niemand echt heel enthousiast van wordt. Geen wonder dus dat veel mensen, en met name jongeren die veel en vaak reizen, een doorlopende reisverzekering afsluiten. Heel handig natuurlijk, maar wat nu als je van je doorlopende reisverzekering af wilt omdat je er een gevonden hebt die je minder geld kost of gewoon een betere dekking biedt?

Dan moet je er rekening mee houden dat je niet altijd binnen vijf minuten van je huidige verzekering af kunt. Het zou zonde zijn wanneer je tijdens je zomervakantie nog met je ‘oude’ reisverzekering op pad bent.

Wanneer kan je een doorlopende reisverzekering opzeggen?

Zie je een doorlopende reisverzekering voorbijkomen die jij wel graag afsluiten? Bedenk dat je niet zomaar van je huidige doorlopende reisverzekering af kunt. Zo’n ding heet natuurlijk niet voor niets een doorlopende reisverzekering. Dat betekent ook dat ie doorloopt, of je dat nu leuk vindt of niet.

Uiteraard betekent dit niet dat je tot in de eeuwigheid aan een en dezelfde reisverzekering vast zit. Maar wat het wel betekent is dat je in vrijwel alle gevallen niet kosteloos van je reisverzekering af kan in het eerste jaar dat je hem hebt lopen. Na afloop van het eerste jaar kan dat overigens wel.

Hoe zeg ik mijn doorlopende reisverzekering op?

Wil je van je doorlopende reisverzekering af en is de looptijd meer dan een jaar? Dan is de manier waarop je de reisverzekering kan opzeggen afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij waar jij je doorlopende reisverzekering hebt afgesloten.

We leven in het jaar 2018 en dat betekent gelukkig dat het bij de meeste verzekeraars mogelijk is om dit gewoon online te regelen. Soms is het echter zo dat een verzekeringsmaatschappij deze mogelijkheid niet biedt. Je zal dan je verzekering schriftelijk, per e-mail of telefonisch op moeten zeggen. Check dit even voordat je daadwerkelijk gaat opzeggen, dat bespaart je een hoop frustratie.

Als ik opzeg kan ik dan direct overstappen op een andere doorlopende reisverzekering?

De reden dat je een flinke periode van tevoren moet gaan nadenken of je jouw huidige zorgverzekering wilt aanhouden, of dat je een andere wilt afsluiten heeft alles te maken met opzegtermijnen. Nu is het zo dat veel verzekeraars geen opzegtermijn hanteren en je een overstap op een nieuwe doorlopende reisverzekering vaak snel kan fixen.

Toch is het goed om dit ruim voordat de zomer begint te checken. Sommige verzekeraars hanteren namelijk een opzegtermijn van wel een maand. Als jij half juli erachter komt dat dit bij jou het geval is wordt dat nogal vervelend wanneer je van plan bent om bijvoorbeeld 5 augustus op vakantie te gaan.