GPS zet reisverzekering aan. Goed idee of inbreuk op privacy?

GPS zet reisverzekering aan. Goed idee of inbreuk op privacy?

Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland is het prettig wanneer je zo min mogelijk zaken hebt waar je op moet letten. Op vakantie wil je niets aan je hoofd hebben. Voor veel mensen is dat een van de redenen om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Nadeel van een doorlopende reisverzekering is echter dat je er ook voor betaalt wanneer je helemaal niet op reis bent. Het lijkt dus of, of. Betalen voor een langere periode of steeds wanneer je op vakantie gaat tijd vrijmaken om een reisverzekering uit te zoeken en af te sluiten. Kan dat niet anders en gemakkelijker? Volgens het financieel technologiebedrijf Revolut kan dat inderdaad. Je moet alleen wel toestaan dat Revolut op de hoogte is van je GPS-gegevens. Een clash tussen gemak en privacy dus. Hoe werkt het, en wat zijn de voor- en nadelen?

Hoe deze reisverzekering werkt

De reisverzekering van Revolut begint letterlijk te lopen op het moment dat je de grens oversteekt. Je betaalt bij dit type reisverzekering per dag dat jij je in het buitenland bevindt. Dit hoef je zelf niet door te geven want dit wordt automatisch bijgehouden door Revolut. Hiervoor gebruiken ze de GPS-gegevens van je mobiele telefoon. Is je telefoon in het buitenland dan begint rekening op te lopen. Dit kost 0,99 Britse Pond per dag met een maximum van 30 Britse Pond. De dekking van deze reisverzekering is in die zin beperkt dat alleen medische kosten gedekt zijn. Oh ja, klein detail: dit type reisverzekering wordt in eerste instantie alleen uitgerold in Groot-Brittannië.

Een verzekeraar met jouw GPS-gegevens

Het idee van een reisverzekering die begint te lopen op basis van je GPD-gegevens klinkt op zich leuk. Wel kan iedereen die ook maar een beetje verstand van technologie en privacy heeft zien dat hier op z’n minst een dilemma ontstaat. Want als je op deze manier een afspraak maakt met je verzekeraar waarbij je toestaat dat de maatschappij 24 uur per dag, 7 dagen per week weet waar jij bent. Moet je dat willen? Het is namelijk een feit dat het voor klanten van welke service dan ook vaak niet duidelijk is wat er met hun data gebeurt. Alle recente negatieve publiciteit rondom Facebook toont dat maar weer eens aan.

Is een reisverzekering op basis van GPS de toekomst?

Revolut komt met de reisverzekering via GPS duidelijk met een innovatief product de verzekeringsmarkt op. Maar gaat dit ook aanslaan? Dat is nog maar de vraag. Steeds meer mensen beginnen zich steeds bewuster te worden van zaken die spelen rondom hun (gebrek aan) privacy. Met name jongeren zijn hier gespitst op. Dit was ook te zien bij het referendum van 21 maart 2018 over de zogenaamde “sleepwet”. Jongeren (onder de 35) stemden vaker tegen dan mensen die ouder zijn. Een onderzoeker van I&O Research die hier onderzoek naar heeft uitgevoerd gaf dit ook aan. ‘We zien dat jongeren veel beter de risico’s van het internet zien dan oudere generaties’, gaf hij aan.

GPS zet reisverzekering aan. Goed idee of inbreuk op privacy?
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
‘Black box’ in auto moet verzekeringsfraude tegengaan 3
‘Black box’ in auto moet verzekeringsfraude tegengaan

In de strijd tegen verzekeringsfraude stellen autoverzekeraars een nieuw middel voor. Iedere auto zou moeten worden uitgerust met een zwarte...

Sluiten