Hoger eigen risico leidt tot betalingsproblemen

Hoger eigen risico leidt tot betalingsproblemen

Hoger eigen risico leidt tot betalingsproblemenHet eigen risico bij een zorgverzekering, het bedrag dat een verzekerde zelf moet neertellen, wordt al jaren steeds hoger. Bedroeg in 2012 dit bedrag nog 220 euro, in de jaren daarna was consequent een stijgende lijn te zien. In 2013 was een verzekerde al 350 euro kwijt, in 2014 360 euro, en voor 2015 is een eigen risico van 375 euro vastgesteld. Dat dit forse bedragen zijn die mensen soms maar amper kunnen opbrengen blijkt wel uit het feit dat steeds meer mensen een betalingsachterstand oplopen.

Getroffen betalingsregelingen geven goed beeld van probleem

Het idee van het eigen risico is dat mensen dit bedrag zelf neer moeten leggen als er een behandeling wordt ondergaan die wordt uitgevoerd door een zorgaanbieder. Dit voorkomt dat mensen gebruik gaan maken van de gezondheidszorg terwijl dat niet per se noodzakelijk is. hoewel deze manier van werken onnodige uitgaven in de zorg voorkomt heeft deze regeling ook een nadelige kant. Voor veel mensen is het eigen risico van 360 euro zo’n groot bedrag dat ze dit niet in één keer kunnen betalen als dat noodzakelijk is.

Hoe serieus dit probleem is kunnen we zien als we kijken naar het aantal verzekerden dat een betalingsregeling moet treffen omdat ze in financiële problemen komen. Bij zorgverzekeraar VGZ is het aantal klanten met een achterstand of betalingsregeling in twee jaar tijd opgelopen van 50.000 klanten in 2012 tot ongeveer 250.000 klanten eind 2014. VGZ is overigens niet de enige zorgverzekeraar waar klanten met betalingsachterstanden kampen. Ook bij Zilveren Kruis is dit het geval, en vermoedelijk geldt dit voor vrijwel elke zorgverzekeraar.

Hoger eigen risico één van de oorzaken betalingsachterstanden

Zoals al aangegeven is het eigen risico de laatste jaren door de overheid steeds iets verder omhoog getrokken. Dat is echter niet de enige reden dat de betalingsachterstanden en regelingen steeds verder toenemen. De consument heeft hier namelijk zelf ook een aandeel in. Wat is namelijk het geval? Iedereen heeft de mogelijkheid om het bedrag dat aan eigen risico moet worden betaald hoger in te stellen. Dus in plaats van de wettelijk verplichte 360 euro (in 2014) kan je er voor kiezen dit bedrag op te hogen naar bijvoorbeeld 500 euro. Deze handelswijze heeft als voordeel dat de premie die maandelijks moet worden betaald lager wordt. Het probleem is dan weer dat het hogere eigen risico door veel mensen niet is op te brengen wanneer dat noodzakelijk is. het eigen risico ophogen is daarom ook alleen een verstandige beslissing als je zeker weet dat je daar genoeg reserves voor hebt.

Hoger eigen risico leidt tot betalingsproblemen
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Reisverzekering op aanraden van reisbureau is vaak te duur

Wanneer je op vakantie gaat wil je vanzelfsprekend je zaakjes goed op orde hebben. Het is natuurlijk wel de bedoeling...

Sluiten