De inboedelwaardemeter als uitgangspunt

De inboedelwaardemeter als uitgangspunt

Een inboedelverzekering is een verzekering die vooral onder jongeren en jongvolwassenen een beetje te weinig aandacht krijgt. Een groot gedeelte van deze groep is helemaal niet in het bezit van een inboedelverzekering, een ander gedeelte heeft ooit eens een (goedkope) inboedelverzekering afgesloten. Op de vraag of er sprake is van onderverzekering kunnen veel mensen echter maar moeilijk antwoord geven.

Relatief snel onderverzekerd

Wat (met name bij jongere) huurders en huiseigenaren vaak voorkomt is dat er weliswaar een inboedelverzekering is afgesloten, maar dat die niet meer actueel is. Na verloop van tijd wordt de inboedel namelijk – redelijk ongemerkt – uitgebreid terwijl de inboedelverzekering niet op de nieuwe situatie is aangepast. Die uitbreiding van de inboedel gaat geleidelijk, vooral ook omdat bepaalde eigendommen die aangeschaft worden voor je gevoel niet per se onder de inboedel vallen. Toch is dat – bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe laptop – wel het geval. Zelfs wanneer je ringen, armbanden of halskettingen aanschaft vallen die in een groot aantal situaties onder de inboedelverzekering. Wanneer er vervolgens schade door diefstal of brand ontstaat is de kans natuurlijk enorm dat de inboedelverzekering de schade niet meer voldoende dekt.

Inboedelwaardemeter als hulpmiddelDe inboedelwaardemeter als uitgangspunt

Om ervoor te zorgen dat je inboedelverzekering up to date blijft heeft het Verbond van Verzekeraars de zogenaamde Inboedelwaardemeter ontwikkeld. Dit hulpmiddel is een tabel die je in kan vullen en waarmee je op een overzichtelijke manier de waarde van je inboedel kunt vaststellen. Daardoor hoef je je nooit af te vragen of je wel voldoende verzekerd bent. Het Verbond van Verzekeraars vernieuwt de inboedelwaardemeter elk jaar om deze bij de tijd en kloppend te houden. De inboedelwaardemeter heeft een puntenschaal waarmee een overzicht kan worden gecreëerd. Overigens is de inboedelwaardemeter niet hoe dan ook het eind van alle tegenspraak; het is slechts een hulpmiddel. Sommige inboedelverzekeringen hebben namelijk polisvoorwaarden die enigszins afwijken van de puntentelling van de inboedelwaardemeter. Claimen kan dan ook alleen op basis van de polisvoorwaarden, en daarom is de inboedelwaardemeter wettelijk gezien nooit een juridische onderbouwing voor je claim.

Inboedelwaardemeter veel gebruikt

Hoewel je met de inboedelwaardemeter juridisch (bij het claimen dus) gezien geen poot hebt om op te staan geeft de meter zeker een uitstekende indicatie. Dat komt met name ook door de organisatie die de inboedelwaardemeter opstelt. Dat is namelijk het Verbond van Verzekeraars. Ongeveer 95 procent van de verzekeringsmaatschappijen in Nederland wordt vertegenwoordigd door dit verbond. Het gevolg is dus ook dat behoorlijk wat verzekeraars hun polis(voorwaarden) afstemmen op de inboedelwaardemeter. Niet altijd, maar wel vaak.

De inboedelwaardemeter als uitgangspunt
1 (20%) 2 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Wat betekenen zelfrijdende auto’s voor de verzekeringspremie?

Auto’s worden steeds futuristischer. Dankzij de toevoeging van allerlei veiligheidssystemen doet de auto van de toekomst steeds meer zelf. De...

Sluiten