Is het slim om al je verzekeringen op één plek onder te brengen?

Is het slim om al je verzekeringen op één plek onder te brengen?

Veel verzekeraars adverteren met pakketverzekeringen. Je brengt dan al je verzekeringen onder bij één maatschappij. Je inboedelverzekering, autoverzekering, reisverzekering, rechtsbijstandverzekering, verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid en de opstalverzekering als je een eigen huis hebt kun je op die manier allemaal onderbrengen bij dezelfde maatschappij. Maar is het in alle opzichten een slimme zet om dit te doen?

Korting op de premie

Is het slim om al je verzekeringen op één plek onder te brengen?Een groot voordeel van het onderbrengen van alle verzekeringen bij dezelfde verzekeraar is dat je meestal een korting op de premie krijgt. Deze zogenaamde pakketkorting loopt op naarmate je meer verzekeringen in het pakket onderbrengt. Kies je bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering en een opstalverzekering dan krijg je korting, maar neem je daarnaast ook een rechtsbijstandverzekering en een reisverzekering bij deze maatschappij dan wordt de korting procent gewijs hoger. Op de website van de verzekeraar kun je zelf je pakket samenstellen en zie je meteen hoe hoog je korting is.

Zijn er ook nadelen aan een pakketverzekering?

Een nadeel aan een pakketverzekering kan zijn dat je bij een conflict met je verzekeraar direct met alle verzekeringen een probleem kunt krijgen. En stel je wilt voor een conflict rechtsbijstand inschakelen en je zit met je rechtsbijstandsverzekering bij dezelfde maatschappij dan kan dat een conflict opleveren. De verzekeraar zal geen rechtsbijstand financieren als het gaat om een zaak die tegen de verzekeraar wordt aangespannen. Ook komt het voor dat bij een gerechtelijke procedure beide partijen bij dezelfde verzekeraar verzekerd zijn. De verzekeraar kan dan besluiten om één van beiden geen rechtsbijstand te verlenen vanwege belangenverstrengeling.

Op zoek naar de scherpste premie

Afhankelijk van je wensen kan het handiger zijn om niet voor een pakketverzekering te kiezen maar per product de beste verzekering te kiezen. Online gaat dat heel makkelijk, want je kunt op de websites van verzekeraars eenvoudig de premies vergelijken. Op die manier kun je dus ook zelf een pakket van verzekeringen samenstellen dat precies aansluit bij jouw wensen. Zeker als je bijzondere wensen hebt, zoals het verzekeren van een verzameling of andere kostbare spullen kan de ene verzekering voordeliger zijn dan de andere.

Let op de voorwaarden voordat je een verzekering of pakketverzekering afsluit

Kijk bij het afsluiten van een verzekering niet alleen naar de premie. Lees ook de verzekeringsvoorwaarden en wat er precies verzekerd wordt. Sluit de dekking aan bij je behoefte, of staan er juist veel dingen bij die voor jou niet van toepassing zijn? Kijk ook goed naar wat je nodig hebt. Verzeker je inboedel niet voor een hoog bedrag als je gewoon gemiddeld dure spullen in huis hebt. Werelddekking voor je reisverzekering is niet nodig als je alleen in Nederland of Europa op vakantie gaat. Door kritisch te kijken naar wat je nodig hebt kun je flink besparen op de premie voor je verzekeringen. Of je voor een pakket kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur.