Je inboedel ook buitenshuis verzekerd

Je inboedel ook buitenshuis verzekerd

Of je nu een huis huurt, een eigen huis hebt gekocht, of in een studentenhuis woont, in alle gevallen is een inboedelverzekering een verzekering waar je eigenlijk niet zonder kunt. Je hebt het misschien niet door, maar gedurende de jaren verzamel je steeds meer spullen zodat de waarde van je inboedel een stuk hoger ligt dan je misschien verwacht. Het voordeel van een inboedelverzekering is dat schade aan je bezittingen wordt gedekt, bijvoorbeeld op het moment dat er bij je ingebroken wordt.

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering is het overigens wel belangrijk om te informeren hoe de ‘buitenhuisdekking’ is geregeld. Dit is een extra service die door een aantal, maar niet door alle, verzekeraars wordt geboden.

De buitenshuisdekking

Buitenshuisdekking zorgt ervoor dat je eigendommen niet alleen verzekerd zijn op het moment dat er thuis iets mee gebeurt, maar ook op het moment dat je een paar dagen weg bent. Tegenwoordig kan je dus eigenlijk niet meer zonder een dergelijke dekking omdat iedereen laptops, telefoons en tablets meeneemt, bijvoorbeeld wanneer je een weekendje weg gaat.

Wanneer je een goede buitenshuisdekking in de voorwaarden van je inboedelverzekering hebt staan is het weliswaar nog steeds vervelend als iemand je laptop uit je vakantiehuisje jat op het moment dat je net even weg bent, maar je bent er dan in elk geval van verzekerd dat de schade geclaimd kan worden.

De voorwaarden

Je inboedel ook buitenshuis verzekerd

Zoals bij elke verzekering worden er ook bij een inboedelverzekering met buitenshuisdekking een aantal eisen gesteld voordat je schade kunt claimen. Kijk daarom altijd goed in de voorwaarden. Een standaard voorwaarde is in de meeste gevallen dat het huisje waar je eigendommen zich bevinden goed moet zijn afgesloten.

Heb je eigendommen in je auto liggen en wordt er een ruitje ingetikt waarna er zaken worden ontvreemd? In de meeste gevallen dekt de verzekeraar dan niet alle schade. In hoeverre ze dit wel doen is ook weer per verzekeraar verschillend en staat vermeld in de voorwaarden.

Buitenhuisdekking vaak completer dan reisverzekering

Je zou zeggen dat een reisverzekering bij een weekendje weg wel genoeg garanties biedt en dat een buitenhuisdekking bij je inboedelverzekering dus overbodige luxe is. Toch is dat niet zo.

Het grootste verschil tussen de reisverzekering en de buitenhuisdekking van een inboedelverzekering is dat de verzekeringsmaatschappij in het geval van een reisverzekering de dagwaarde van de beschadigde, verloren of gestolen spullen vergoedt terwijl een inboedelverzekering met buitenhuisdekking bij het uitkeren uitgaat van de nieuwwaarde van het eigendom. Sommige eigendommen zijn uiteraard weer van deze manier van uitkeren uitgesloten, maar als dat het geval is moet dat in de polisvoorwaarden vermeld staan.