Jonge automobilisten betalen hoofdprijs ondanks schadevrije jaren

Jonge automobilisten betalen hoofdprijs ondanks schadevrije jaren

Hoewel jonge autobezitters een vrij grote doelgroep vormen voor Nederlandse autoverzekeraars zou je dat niet altijd zeggen als je ziet hoe er met jonge klanten die een autoverzekering willen afsluiten wordt omgegaan. Het lijkt er namelijk nog steeds op dat jonge automobilisten als een melkkoe worden gezien door de verzekeraars. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben ook tegenwoordig nog de ‘policy’ dat er aan beginnende bestuurders hele hoge (soms zelfs exorbitante) premies worden doorgerekend. Dat deze praktijken actueel zijn bleek wel uit een behoorlijk uitgebreid onderzoek dat door de Consumentenbond is uitgevoerd. Maar hoe ga je met dit gegeven het beste om wanneer je als beginnende bestuurder een autoverzekering af wilt sluiten? Het antwoord is eigenlijk simpel: heel goed de mogelijkheden vergelijken. Uit het onderzoek kwamen namelijk niet alleen de hoge premies naar voren, maar ook de grote verschillen in prijs tussen de verschillende aanbieders van autoverzekeringen.

Nog steeds ‘risicogroep’

Jonge automobilisten betalen hoofdprijs ondanks schadevrije jarenEr lijkt over het algemeen maar weinig te veranderen in de manier waarop autoverzekeraars naar beginnende bestuurders kijken. Jongeren zijn een risicogroep die relatief veel ongevallen en schade veroorzaakt. Dat deze redenatie erg kort door de bocht is, en dat het rijgedrag (en dus de risico’s) per individuele bestuurder heel erg kunnen verschillen wordt voor het gemak maar vergeten. Op zich is dat (vanuit het oogpunt van de verzekeraars) te begrijpen. Want wanneer je een bepaalde groep meer kan laten betalen levert dat uiteraard hogere inkomsten op. Voor het stelselmatig meer laten betalen van jonge bestuurders is zelfs een term bedacht: premieopslag. En dat alleen op basis van het moment dat je geboren bent. Treurig, maar zelfs in 2016 is dat nog steeds de gebruikelijke gang van zaken.

Schadevrije jaren? Niet interessant!

Hoe logisch het voor autoverzekeraars is om van leeftijd uit te gaan blijkt uit het onderzoek van de Consumentenbond. De premieopslag waarmee jonge automobilisten te maken krijgen vervalt in de meeste gevallen pas na hun 25ste verjaardag. Heel vreemd wanneer je bedenkt dat veel jonge bestuurders keurig én schadevrij over de Nederlandse wegen rijden. In sommige gevallen hebben jonge bestuurders al tot soms wel vijf of zes jaar schadevrij gereden. De beloning voor dit keurige weggedrag blijft echter uit.

Verzekeraars vergelijken

Wanneer je als jonge bestuurder al een aantal schadevrije jaren achter je naam hebt moet je dit zeker mee laten wegen als je op zoek bent naar een (nieuwe) autoverzekering. Er zijn namelijk een aantal verzekeraars die daar wel naar kijken. Dat kan gunstig zijn, zeker ten opzichte van het gros van de autoverzekeraars die star naar de leeftijd van de aanvrager blijven kijken. Toch is het aantal schadevrije jaren slechts één onderdeel in het totale vergelijkingsproces. Om precies de juiste verzekeraar eruit te kunnen pikken is het daarom aan te raden om gebruik te maken van een goede vergelijkingswebsite.

Jonge automobilisten betalen hoofdprijs ondanks schadevrije jaren
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Inboedelverzekering: student vaak té goed verzekerd

Elk jaar is het eind augustus, begin september weer zo ver: het nieuwe collegejaar begint en duizenden nieuwe studenten beginnen...

Sluiten