Jonge bestuurders zijn kilometervreters

Jonge bestuurders zijn kilometervreters

Beginnende bestuurders zijn steeds bijzonder vaak op de weg te vinden. De cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek bijhoudt liegen er niet om. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal kilometers dat jonge autobezitters gemiddeld met hun (eigen) auto rijden meer dan 14.000 kilometer per jaar bedraagt. Let wel: het gaat hier om cijfers over het jaar 2014! Naar schatting is het aantal kilometers dat jongeren per auto afleggen inmiddels nog hoger. Wanneer we naar de andere leeftijdscategorieën kijken die door het CBS zijn onderzocht valt op dat de andere leeftijdsgroepen gemiddeld minder kilometers maken dan de “jonge bestuurders”. Naast het forse aantal gereden kilometers is ook het aantal jongeren dat zelf een auto bezit volgens de CBS-statistieken redelijk hoog.

Aantal jongeren met een auto

Jonge bestuurders zijn kilometervretersHoewel het aantal kilometers dat door jongeren (18 tot 30 jaar) gereden werd berekend is over 2014 heeft het CBS ook enkele wat meer recente cijfers met betrekking tot autogebruik weten te achterhalen. Zo is te achterhalen dat in 2016 28,4 procent (284 op de duizend) van de jongeren een eigen auto had. Dat wil zeggen: een auto die op de eigen naam geregistreerd stond. Daarmee bevinden jongeren zich overigens nog wel steeds onder het gemiddelde. In Nederland is het aantal auto’s per 1000 inwoners namelijk 530. Oftewel: 53 procent.

Meer auto’s, meer kilometers; wat met de verzekering?

Dat steeds meer jongeren die in het bezit zijn van een rijbewijs zelf een auto kopen is niet alleen voor het Centraal Bureau voor de Statistiek een interessant gegeven. Met name voor autoverzekeraars zijn deze feiten een reden om goed op te letten. Wanneer een jongere een (tweedehands) auto koopt moet die namelijk verzekerd worden. En dat betekent dan weer klandizie voor de verzekeringsmaatschappij die autoverzekeringen aanbiedt. Bovendien is ook het gegeven dat er gemiddeld meer kilometers door jongeren in de auto worden afgelegd relevant voor verzekeraars. Hoe vaker iemand aan het verkeer deelneemt, hoe meer kans er ontstaat op schade (even los van de routine die iemand die regelmatig rijdt ontwikkelt).

Op basis van de cijfers van het CBS zou het dus logisch zijn wanneer autoverzekeraars extra aandacht zouden besteden aan (het adverteren onder) jonge bestuurders. Er is trouwens nog wel een interessant punt binnen de onderzochte groep jonge bestuurders waar autoverzekeraars mogelijk op in zullen spelen. Het verschil in aantal gereden kilometers tussen mannen en vrouwen: jonge mannen (18-30 jaar) rijden per jaar zo’n 1500 kilometer meer dan hun vrouwelijke leeftijdsgenoten.

Jonge bestuurders zijn kilometervreters
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Studenten na verhuizing soms dubbel verzekerd

Studenten behoren tot een maatschappelijke groep met de nodige specifieke gebruiken en gewoonten. Als je zelf studeert weet je precies...

Sluiten