Jongeren betalen meer WA-premie. Minister: “statistisch te rechtvaardigen”

Jongeren betalen meer WA-premie. Minister: “statistisch te rechtvaardigen”

Wie als jongere een eigen auto heeft weet het. Wie op het punt staat zijn eerste eigen auto aan te gaan schaffen weet het inmiddels ook. Een autoverzekering – we hebben het hier over de verplichte WA-verzekering – is een forse aanslag op je portemonnee. Nu was dat een aantal jaar geleden al zo, maar onderzoek waarover onder meer De Volkskrant over publiceerde, wees uit dat het de laatste tijd echt hard gaat. Je zou zelfs kunnen stellen dat het met de snelheid waarmee de premie stijgt gierend uit de klauwen begint te lopen. Een overdreven uitspraak? Niet echt wanneer je bedenkt dat de premie in twee jaar met 53 procent is gestegen. 53 procent! Is dat normaal? Dat vroeg het Tweede Kamerlid Farid Azarkan zich ook af. Dus die vond het de hoogste tijd om de Minister van Financiën maar eens naar de Kamer te roepen zodat er vragen gesteld konden worden.

Wat vindt de minister van die 53%?

De stijging van de WA-premie in de afgelopen twee jaar bedroeg 53 procent. Volgens Kamerlid Azarkan, die minister hierover ondervroeg, kwam dit in geld uitgedrukt neer op een toename met 437 euro. Dat betekent dat een WA-verzekering (gemiddeld uiteraard) 1266 euro per jaar kost. Toch een dikke 100 euro per maand dus. Of de minister dat niet erg veel geld vond? Met name voor jongeren die vaak nog niet zo veel vermogen hebben. Nou dat vond de minister inderdaad veel geld. Tegelijkertijd gaf minister Hoekstra aan dat het op zichzelf toch wel logisch is dat jongeren meer betalen dat automobilisten die wat ouder zijn. En hoe vervelend die constatering ook is voor de beginnende bestuurder, de minister heeft wel een punt. De manier waarop de premie van een autoverzekering wordt vastgesteld heeft namelijk alles te maken met statistiek. En statistisch gezien komen jongeren slecht uit de verf. Concreet: jonge automobilisten zijn verantwoordelijk voor heel veel ongevallen. Bovendien veroorzaken jonge bestuurders ook relatief vaak een zwaar ongeval waarbij de totale schadelast in euro’s gewoon erg hoog is. Zeker vanwege het gebruik van een smartphone tijdens het rijden neemt het aantal ernstige ongelukken dat door jongeren wordt veroorzaakt toe. Kortom, jongeren zijn voor de aanbieders van autoverzekeringen een risicogroep en dat wordt doorberekend in de hoogte van de premie.

Bestaat de kans dat de premies binnenkort weer dalen?

De premie voor de WA-verzekering is dus enorm opgelopen in zeer korte tijd. Gaat daar binnenkort verandering in komen? Minister Hoekstra vindt het in antwoord op de vragen niet heel erg relevant. “Het belangrijkste van schadevrij rijden is niet zozeer die premie, maar dat je zelf geen ongelukken maakt en de levens van andere mensen niet in gevaar brengt” geeft hij aan. En wie schadevrij rijdt ziet vanzelf de premie dalen. Ook van de verzekeringsmaatschappijen hoeven jonge bestuurders op korte termijn niets te verwachten. Sterker nog: de premies voor de WA-verzekering zijn op dit moment nog te laag om zelfs maar de schadelast fatsoenlijk te kunnen compenseren. De enige kans dat jonge bestuurders ooit minder premie hoeven te betalen is dat er  veel minder schade gereden wordt door deze groep dan op dit moment het geval is.

Jongeren betalen meer WA-premie. Minister: “statistisch te rechtvaardigen”
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
GPS zet reisverzekering aan. Goed idee of inbreuk op privacy?

Wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland is het prettig wanneer je zo min mogelijk zaken hebt waar je...

Sluiten