Jongeren slordig bij voorkomen woninginbraak

Jongeren slordig bij voorkomen woninginbraak

Jongeren slordig bij voorkomen woninginbraakDe Overheid en de politie doen er van alles aan om mensen ervan te doordringen dat inbrekers nogal vindingrijk zijn. Diverse Postbus 51-spotjes zijn er al aan gewaagd, en met zekerheid kunnen we stellen dat inbraakpreventie een hot item is. Trekt de Nederlander zich daar ook wat van aan? Een behoorlijk gedeelte wel, want het aantal inbraken daalt de laatste jaren procentueel heel aardig, maar toch zijn er nog (te) veel mensen die behoorlijk laks zijn als het op de beveiliging van hun woning aankomt. Vooral in de zomer liggen er kansen voor het dievengilde, en daar wordt door de heren misdadigers dan ook grif gebruik van gemaakt.

Zomer is ‘primetime’

Inbrekers verheugen zich altijd weer op de zomer, net als de meeste Nederlanders overigens. Diegenen die leven van de misdaad hebben echter een andere reden om te hopen op mooi warm weer dan de gemiddelde Nederlandse brave burger. In de zomer wegen de voordelen voor een inbreker namelijk ruimschoots op tegen de nadelen. Toegegeven, in de zomer is het langer licht, dus inbreken beperkt zich vaak tot de beperkte donkere uurtjes, maar daar tegenover staat dan weer dat in de zomer mensen vaak niet thuis zijn. Dit kan voor een avondje zijn, bijvoorbeeld een gezellige barbecue met vrienden, maar veel mensen zijn ook een aantal weken achtereen afwezig in verband met vakantie in het buitenland. Als bonus komt daar nog eens bovenop dat in de zomer veel ramen geopend zijn zodat inbreken of insluipen relatief makkelijk wordt.

Lakse jongeren

Een groep die het inbrekers wel erg gemakkelijk maakt bestaat uit jongeren tot 30 jaar. Tenminste, een gedeelte van deze groep maakt het de inbrekers gemakkelijk. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) blijkt namelijk dat in deze leeftijdscategorie een kwart de deur niet op slot doet. Ook worden ramen geregeld open gelaten, zelfs wanneer er niemand thuis is. Voor de duidelijkheid: deze gegevens hebben namelijk betrekking op de periode dat men daadwerkelijk voor langere tijd van huis is!

Houd de inbreker voor de gek

De beste manier om inbraak tijdens de vakantieperiode te voorkomen is door te suggereren dat er iemand in het huis is. Dit kan het beste gebeuren door de brievenbus regelmatig leeg te halen, de lampen met tijdschakelaars in te stellen. Op deze manier lijkt het (enigszins) of de woning bewoont wordt. Ook vraag je de het best aan je buren of ze op willen letten dat er niets verdachts gebeurt; ook in dit geval geldt namelijk: een goede buur is beter dan een verre vriend!

Jongeren slordig bij voorkomen woninginbraak
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Op vakantie naar Duitsland? Let op voor schade!

Het is de nachtmerrie van elke vakantieganger, ergens op een Europese (snel)weg krijg je een ongeluk. Als je geluk hebt...

Sluiten