Het lijkt misschien een beetje vreemd om op dit moment een bankrekening te openen. Dat heeft (in elk geval als je de media mag geloven) toch geen enkel nut? De rente is zo historisch laag dat je van het rendement op een spaarrekening absoluut niet rijk wordt. En als je dan als student of werkende jongere wordt aangeraden om toch maar een studentenrekening of een jongerenrekening te openen, dan kijk je jouw gesprekspartner misschien wel aan alsof hij gek is.
En dat is dan weer niet zo gek: want van de hoogte (of eigenlijk de laagte) want het rentepercentage – dat kan niet vaak genoeg gezegd worden – is dramatisch.
En toch heeft het afsluiten van een jongerenrekening, dan wel een studentenrekening, een aantal voordelen. Die gaan we in dit stukje tekst even benoemen, en ook proberen we hier even duidelijk te maken op welke zaken je bij het afsluiten van een rekening moet letten. Als je vervolgens denkt: ‘ja, zo’n rekening is toch wel wat’, dan weet je hoe je hem af kunt sluiten. En als je denkt: ‘ik heb geen jongeren- of studentenrekening nodig dan is dat ook prima.
Wat is het voordeel van een bankrekening?
Een bankrekening heeft beslist een aantal voordelen. Alleen al het feit dat je jouw geld veilig bij een bank kunt hebben staan is een fijn idee. Een ouwe sok met munten en briefgeld is misschien voor even leuk, maar praktisch is het natuurlijk niet. Om nog maar te zwijgen over wat er gebeurt als een stel criminelen een bezoekje aan je (studenten)kamer besluiten te brengen. Ok, dat is reden één.
Reden twee heeft te maken met je inkomsten. Of je nu geld verdient via een baantje of je krijgt geld gestort door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs), een bankrekening is nodig. Misschien dat een bijbaantje nog zwart uitbetaald zou kunnen worden, DUO gaat jou je geld echt niet in een envelop toesturen.
Zwartwerken heeft trouwens allerlei nadelen én het is ook nog eens illegaal, dus beter doe je het niet. Maar goed, dat terzijde: terug naar de voordelen van een bankrekening. Behalve dat je jouw geld parkeert op een plek die de instanties (helaas ook de Belastingdienst…) graag zien betekent het in elk geval dat je geld veilig staat.
Dat komt omdat Nederlandse banken onder het zogenaamde depositogarantiestelsel vallen. Dat betekent dat wanneer een bank failliet gaat de Overheid garant staat voor je geld. Jij krijgt dus altijd je geld terug, ongeacht of de hele bankensector in Nederland in elkaar stort. Ook kun je met een bankrekening online betalen; kortom: een bankrekening is praktisch.
Waarom een jongerenrekening openen?
Een bankrekening is één ding, maar waarom zou je in vredesnaam een jongerenrekening of een studentenrekening afsluiten? Ook daar zijn wel wat redenen voor te bedenken. Zo zijn er een aantal banken die je korting geven op een inboedelverzekering als je een jongerenrekening of een studentenrekening opent. Dat lijkt misschien iets waarvan je denkt dat je het niet nodig hebt, maar als er bij een inbraak iemand binnenkomt die besluit je iPad, telefoon en computer mee te nemen ben je blij met een inboedelverzekering.
En zeker voor studenten is dat geen overbodige luxe. In studentensteden wordt relatief veel gejat. Jij staat lekker een paar biertjes of wijntjes soldaat te maken in een leuke kroeg, iemand anders realiseert zich dat op stapavonden een mooie inbraak gepleegd kan worden. Te veel studenten hebben dat al meegemaakt. Een ander punt bij een studentenrekening (of een jongerenrekening) is dat er door de bank vaak de mogelijkheid wordt geboden om rood te staan. Als je rood staan kunt voorkomen is dat aan te raden, maar ja… het studentenleven is duur.
Hoe open je een studentenrekening?
Een studentenrekening openen is echt een fluitje van een cent. Dat kan echt binnen vijf minuten en vanuit je luie stoel. Naar de site van de bank gaan is natuurlijk geen probleem, even gegevens invullen en klaar. Maar welke bank moet het worden? Dat is nog wel even een dingetje…
Hoe kies je de juiste bank?
Uiteraard zal elke bank beweren dat ze de studentenrekening of de jongerenrekening hebben met de beste voorwaarden. Dan weet je dus nog niets. Je moet zelf even op onderzoek uitgaan. Dat kan heel eenvoudig op een vergelijkingssite, of je gaat gewoon even de sites van de banken zelf af. Meestal staat daar in een paar zinnen wat je mag verwachten van een studenten- of jongerenrekening. Welke bank jou dan het beste pakket biedt heeft vervolgens natuurlijk te maken met je eigen voorkeuren. Bijvoorbeeld of je de mogelijkheid wilt hebben om rood te kunnen staan. En zo ja, hoeveel je dan rood wilt kunnen staan.
De al eerdergenoemde combinatie met een verzekering kan ook een overweging zijn. Wanneer je een verzekering niet nodig vindt kies je een andere bank dan wanneer je een verzekering juist wel samen met je bankrekening wilt afsluiten. Ondanks de lage rentestand is het trouwens wel slim om de banken ook op dit punt even met elkaar te vergelijken. Er is namelijk tussen de verschillende banken echt wel verschil in de hoogte van de rente die aangeboden wordt bij een studentenrekening of een jongerenrekening.