Je kamer onderverhuren: inboedelverzekering aanhouden?

Je kamer onderverhuren: inboedelverzekering aanhouden?

Aan het begin van het collegejaar lijkt het soms wel of er een grote volksverhuizing op gang komt. Talloze studenten verkassen naar een nieuwe plek en het aantal busjes en auto’s met aanhangers dat door de studentensteden rijdt geeft wel aan dat er veel verhuisd wordt. Uiteraard is een groot gedeelte van de verhuizende studenten eerstejaars en gaan ze voor het eerst op zichzelf wonen. Toch is minstens een net zo groot gedeelte van de ‘verhuizers’ ouderejaars. Studenten blijven zelden hun hele studiecarrière op hetzelfde adres wonen.

Voor beginnende studenten is er een vrij duidelijk advies: sluit een inboedelverzekering af wanneer je op jezelf gaat wonen! Als ouderejaars kan je echter met een ander type situatie worden geconfronteerd waarbij je met betrekking tot de inboedelverzekering bepaalde keuzes moet maken. We zien dit met name als je voor een (kortere) periode je huidige adres verlaat en voor enkele maanden ergens anders verblijft. Bijvoorbeeld omdat je in een andere stad stage gaat lopen. En wat doe je dan? Je huidige inboedelverzekering aanhouden, of juist niet?

Tijdelijk verhuizen en je inboedel

Je kamer onderverhuren: inboedelverzekering aanhouden?Wanneer je in verband met stage of afstuderen tijdelijk naar een andere studentenstad vertrekt heb je meestal nog wel de intentie om op termijn (bijvoorbeeld naar een half jaar) weer terug in je kamer of appartement te komen. Voor veel studenten is het dan logisch om hun kamer onder te verhuren. Meestal staan er dan direct een aantal andere studenten te trappelen om jouw kamer te gaan bewonen.

Een prima oplossing. Maar tegelijkertijd moet je goed kijken wat je met je eigendommen (je inboedel) doet. De kans dat je de tafels, stoelen, kasten en banken ‘gewoon’ laat staan is groot. De nieuwe bewoner mag die dan tijdelijk gebruiken. Wanneer er vervolgens een calamiteit plaatsvindt – bijvoorbeeld een brand – is het wel prettig om een doorlopende inboedelverzekering te hebben.

Inboedelverzekering en onderverhuur

De inboedelverzekering aanhouden als je tijdelijk niet zelf in je kamer woont maar daar nog wel eigendommen hebt staan is vaak mogelijk, maar bij sommige maatschappijen is dit wel een issue. Goede communicatie is in elk geval van groot belang. Vertrek nooit zomaar zonder dat je aan de verzekeringsmaatschappij hebt laten weten dat je tijdelijk je kamer onderverhuurt.

Afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij kan het onderverhuren (met bestaande inboedel) consequenties hebben. In het slechtste geval kan het zelfs zo zijn dat je de inboedelverzekering moet oversluiten. Check dit dus altijd ruim voordat je jouw woonruimte ook echt onderverhuurt. Dekt de verzekeraar je inboedel niet bij onderverhuur? Dan is het te overwegen om je meubels tijdelijk ergens op te slaan.