Kan ik mijn auto verzekeren zonder dat ik een rijbewijs heb?

Kan ik mijn auto verzekeren zonder dat ik een rijbewijs heb?

Het lijkt misschien niet logisch, maar je kan in de positie komen dat je wel in het bezit bent van een auto maar niet van een rijbewijs. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen als je rijbewijs is ingevorderd of als je rijbewijs is verlopen.

Je kan eenvoudig voorkomen dat je met dit soort zaken te maken krijgt door je op een fatsoenlijke manier te gedragen in het verkeer zodat je rijbewijs niet wordt ingevorderd of door je rijbewijs tijdig te verlengen voordat het is verlopen. De kans dat je met deze voorbeelden te maken krijgt is dus niet zo groot.

Vooral relevant voor jongeren

Toch kunnen juist jongeren in de positie komen waarin ze wel beschikken over een auto maar nog niet over een rijbewijs. Stel je het volgende voor. Je ziet de auto van je dromen te koop staan maar je bent nog aan het lessen. Toch wil je die auto graag aanschaffen voordat iemand anders er mee vandoor gaat. Dan kun je besluiten om de aankoop te doen hoewel je de auto zelf nog niet mag besturen. Ben je eenmaal in het bezit van de auto dan moet je hem natuurlijk laten verzekeren. De vraag is nu of dit kan.

Is het mogelijk?

Auto verzekeren zonder rijbewijs

Het antwoord is duidelijk: ja dit is mogelijk. Bij verschillende verzekeraars is het mogelijk om een auto te laten verzekeren zonder in het bezit te zijn van een rijbewijs. Houdt er wel rekening mee dat je in dat geval vaak een hogere premie moet betalen.

Ook is de auto dan meestal alleen verzekerd tegen stormschade en vandalisme (dit is ook weer afhankelijk van het type verzekering dat je hebt gekozen). Rijdt je zonder rijbewijs op de openbare weg, dan wordt schade veroorzaakt door een ongeval nóóit vergoed!

Naast het feit dat je een auto kunt laten verzekeren zonder dat je in het bezit bent van een rijbewijs is het ook mogelijk het voertuig op je naam te laten zetten. Naar het rijbewijs wordt namelijk niet gevraagd. Wel moet je minimaal 18 jaar oud zijn, een geldig legitimatiebewijs hebben en staan ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie van een Nederlandse gemeente.