Laksheid bestraft bij inboedelverzekering?

Laksheid bestraft bij inboedelverzekering?

Het is natuurlijk een prettig gevoel: mocht er een inbraak of insluiping plaatsvinden dan dekt je inboedelverzekering de geleden schade. Dat is fijn als je in een huis woont, dat is fijn wanneer je een studentenkamer hebt. Je dure spullen wil je niet kwijtraken en als dat toch gebeurt dan wil je gecompenseerd worden. Logisch. Daar betaal je dan ook premie voor. Maar wat nu als er ineens extra voorwaarden aan een inboedelverzekering worden toegevoegd? Voorwaarden die ertoe leiden dat het minder vanzelfsprekend wordt dat je verzekering uitkeert wanneer je slachtoffer wordt van een inbraak.

Laksheid inboedelverzekeringGeef toe, dat klinkt niet best! En toch zou het best kunnen dat er binnenkort dit soort voorwaarden aan een inboedelverzekering worden toegevoegd. In Gouda wordt daar momenteel serieus over gesproken. Nu denk je misschien: “ik woon toch niet in Gouda”, maar stel dat de regels in Gouda veranderen dan ligt het natuurlijk voor de hand dat dit ook in andere plaatsen in Nederland gaat gebeuren.

Financiële prikkel als inbraakpreventie

Wat is er in Gouda nou eigenlijk aan de hand? En wat heeft dat met de inboedelverzekering te maken? Eigenlijk is het vrij simpel. In Gouda wordt de politie nogal moedeloos van het aantal inbraken dat gepleegd wordt. En wat de wetshandhavers nog vervelender vinden is dat de dieven en inbrekers in Gouda bijna worden ‘uitgenodigd’ door de plaatselijke bevolking. Niet letterlijk natuurlijk, maar doordat ramen en deuren van veel woningen open blijven staan als mensen niet thuis zijn. Dat moet volgens de politie maar eens afgelopen zijn. Daarom stellen de agenten voor dat er financiële consequenties moeten volgen wanneer er een inbraak plaatsvindt doordat de woning niet goed is afgesloten.

Waarschuwingspogingen van de politie

Het idee van de financiële prikkel om ervoor te zorgen dat mensen hun woningen beter beveiligen tegen inbraak is een laatste redmiddel. De politie in Gouda liet eerder ‘witte voetjes’ achter wanneer ze een niet goed afgesloten woning tegenkwamen. Volgens een woordvoerder hielp dit echter niet voldoende om het juiste bewustzijn te creëren. Om mensen toch te prikkelen beter op te letten gaat de politie binnenkort in gesprek met verzekeraars. Mogelijk wordt vervolgens de financiële prikkel geïntroduceerd.

Jongeren en inbraakpreventie

Waarom de situatie in Gouda met name ook voor jongeren interessant is laat zich raden. Wie net zijn eerste baan heeft of nog studeert heeft natuurlijk weinig zin om met een financiële tegenvaller van de verzekeringsmaatschappij geconfronteerd te worden. Maar juist veel jongeren (en met name studenten) zijn nogal laks als het aankomt op het afsluiten van de woning of de studentenkamer. Het is een beetje een cliché, maar wanneer je op het punt staat om met vrienden de stad in te gaan is de kans groot dat je in de haast vergeet om bijvoorbeeld alle ramen dicht te doen.

Standpunt verzekeraars

Wat de politie in Gouda (en mogelijk in heel Nederland) wil is dus duidelijk. Een financiële prikkel om inbraakpreventie te verbeteren. Maar wat willen de verzekeraars? Dat is voorlopig nog afwachten. Op dit moment hanteren de verzekeraars in elk geval nog geen financiële prikkel. Het is best mogelijk dat dit in de toekomst verandert.

Laksheid bestraft bij inboedelverzekering?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Jonge automobilisten betalen hoofdprijs ondanks schadevrije jaren

Hoewel jonge autobezitters een vrij grote doelgroep vormen voor Nederlandse autoverzekeraars zou je dat niet altijd zeggen als je ziet...

Sluiten