Langere tijd in het buitenland? Regel je verzekering goed

Langere tijd in het buitenland? Regel je verzekering goed

Langere tijd in het buitenland? Regel je verzekering goedWie een paar weken op vakantie gaat naar het buitenland moet natuurlijk zo verstandig zijn om een goede reisverzekering af te sluiten. De mogelijkheden daarvoor zijn bijna eindeloos want vrijwel elke verzekeraar biedt dergelijke verzekeringen aan. Wanneer je echter van plan bent om langer dan een paar weken in een ander land te verblijven, en je verblijf is ook nog eens in het kader van studie, stage of werk dan biedt een gewone reisverzekering niet voldoende dekking. Een stage of studieperiode valt volgens de aanbieders namelijk niet onder de definitie reizen zoals die bij een reisverzekering wordt gehanteerd.

Aandachtspunten bij stage en studie

Wanneer je in het kader van je opleiding naar het buitenland vertrekt zal je bepaalde zaken meenemen die een gemiddelde toerist niet in zijn koffertje heeft zitten. Een voorbeeld hiervan zijn studieboeken. Vaak zijn deze boeken behoorlijk prijzig, en die wil je dus goed verzekerd hebben. Een logische gedachte, maar dan moet je wel een verzekering hebben die de kosten bij schade aan studiemateriaal ook dekt. Dat doen de meeste reisverzekeringen dus niet, terwijl verzekeringen die zich speciaal richten op studenten in het buitenland hier wel rekening mee houden. Vaak dekt een dergelijke verzekering schade aan studiematerialen tot een bepaald bedrag dat meestal tussen de 500 en duizend euro ligt.

Let op bij een stagevergoeding

In Nederland is het vaak heel normaal dat je in aanmerking komt voor een stagevergoeding. Dat zou bij je buitenlandse stage ook heel goed het geval kunnen zijn, en een extra zakcentje is natuurlijk mooi meegenomen. Toch moet je even goed opletten wanneer je een bepaald bedrag ontvangt als stagevergoeding. Is dit namelijk een hoger bedrag dan een reguliere onkostenvergoeding dan zou het zomaar kunnen gebeuren dat je wordt aangemerkt als ‘economisch actief’. Dit houdt in dat je in feite in het buitenland werkt. Wordt dit geconstateerd dan heeft dit gevolgen voor je zorgverzekering. Afhankelijk van verschillende verdragen, die Nederland ondertekend heeft met diverse landen, zal je zorgverzekering na één dag of na drie maanden in het buitenland vervallen. Zorg dus dat je goed uitzoekt wat de regels zijn in het land waar je een betaalde stage gaat lopen.

Hoe sluit je de juiste verzekering af?

Er zijn bij een aantal verzekeraars verzekeringen af te sluiten die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen die langer dan twee maanden in het buitenland verblijven en dit doen in verband met studie of stage. Bij een aantal verzekeraars kan een verzekering voor een langdurig verblijf in het buitenland alleen afsluiten in combinatie met een standaard reisverzekering.

Langere tijd in het buitenland? Regel je verzekering goed
1 (20%) 1 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Claim van jongeren veel lager dan van senioren

In veel gevallen komen jonge autobestuurders er maar slecht vanaf in de publieke opinie. Jongeren zijn onverantwoordelijke snotneuzen die met...

Sluiten