Meer kilometers, hogere premie?

Meer kilometers, hogere premie?

Meer kilometers, hogere premie?Het lijkt op zich een logische redenatie: wie meer kilometers maakt in zijn auto bevindt zich langer op de weg en heeft dus meer kans op (het veroorzaken van) een ongeval. Wanneer dit het geval is zou het logisch zijn om de premie voor bestuurders die jaarlijks grote afstanden afleggen te verhogen. Een groter risico rechtvaardigt natuurlijk een hogere premie. Maar heb je bij een groter aantal kilometers ook echt een grotere kans op schade? De verschillende autoverzekeringen zijn het daar nog niet zo maar over eens. Ze behandelen consumenten met veel, of juist weinig, jaarlijkse kilometers dan ook op een verschillende manier. In overeenstemming met de visie die zij hebben op het risico dat ‘grootverbruikers’ lopen.

Kilometers soms niet van invloed

Overigens houden niet alle autoverzekeraars rekening met het aantal kilometers dat jaarlijks door de verzekeringsnemer wordt gereden. Bij ongeveer één derde van de verzekeraars wordt de premie op een andere manier bepaald. Bekende verzekeringsmaatschappijen waarbij het aantal jaarlijks gereden kilometers er niet toe doet zijn onder andere ANWB, Centraal Beheer en Reaal.

Meer kilometers: hogere premie

Een dikke 65 procent van alle verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden houdt rekening met het aantal kilometers dat op jaarbasis per auto wordt afgelegd. De meeste van deze verzekeraars schroeven de maandelijkse premie behoorlijk op naarmate er meer kilometers worden gereden. Deze maatschappijen gaan dus duidelijk uit van het idee: meer kilometers = meer kans op schade. Hoeveel de premie stijgt als er veel wordt gereden verschilt per verzekeraar en per totaal aantal kilometers; in de meest extreme gevallen kan het zo zijn dat je meer dan vijf keer het bedrag betaalt dat iemand die weinig rijdt kwijt is.

Meer kilometers: lagere premie

Wanneer jij iemand bent die jaarlijks de nodige kilometers over de Nederlandse wegen maakt is het belangrijk om hier rekening mee te houden als je op zoek gaat naar de meest geschikte (en goedkoopste!) autoverzekering. Zoals gezegd betaal je bij een aantal verzekeraars namelijk meer premie als je meer kilometers maakt. Wat veel mensen echter niet weten is dat het rijden van grote afstanden bij sommige verzekeraars juist ook voordelig kan uitpakken. Een aantal maatschappijen redeneert namelijk als volgt: iemand die veel autorijdt doet ervaring op tijdens het besturen van de auto waardoor de kans op een ongeval afneemt. Deze gedachtegang is vanzelfsprekend ook terug te zien in de hoogte van de maandelijkse premie die in zo’n geval van de consument wordt gevraagd. Een voorbeeld van een verzekeringsmaatschappij die de premie laat zakken bij een groter aantal gereden kilometers is Route Mobiel.

Meer kilometers, hogere premie?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
46 procent van de jongeren heeft schade na wintersport

Dat wintersport in sommige gevallen een riskante bezigheid is zal iedereen wel weten. De beelden van de aankomst van de...

Sluiten