Met een geleende auto naar het buitenland

Met een geleende auto naar het buitenland

Veel mensen gaan naar het buitenland op vakantie met een geleende auto. Zeker voor beginnende bestuurders die vaak nog niet in het bezit zijn van een eigen auto is dit een goede mogelijkheid om toch zelfstandig met de auto naar het buitenland te gaan. Er zijn wel een paar dingen waar je goed op moet letten als je de auto van iemand anders gebruikt tijdens je buitenlandse vakantie.

Wat gebeurt er als je schade veroorzaakt?

Als je een auto leent, bijvoorbeeld van je ouders bent jij op dat moment verantwoordelijk voor het voertuig. Dat betekent dat de eigenaar jou in het geval van schade aansprakelijk kan stellen. Dit is het geval als jij verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld een verkeersongeval. Is een andere partij verantwoordelijk voor schade dan kan jij de ontstane schade verhalen op de dader.

Stel dat je een boete krijgt

Geleende auto in het buitenland en de verzekering

Het kan je zomaar overkomen: je rijdt net iets te hard en je wordt geflitst in het buitenland. Wat gebeurt er dan vervolgens? Als het een lichte overtreding is wordt de boete opgestuurd naar de kentekenhouder, dat is degene van wij je de auto hebt geleend. Diegene moet de boete betalen en kan vervolgens het bedrag op jou verhalen.

Wanneer er sprake is van een zwaardere overtreding wordt de kentekenhouder hiervan op de hoogte gebracht. Hij kan vervolgens jou gegevens doorgeven aan de instantie die de boete oplegt zodat de boete bij jou op de deurmat belandt.

Let op de papieren!

Uiteraard heb je ook in het buitenland de verplichting om altijd je rijbewijs bij je te hebben. Daarnaast moet je als je in een geleende auto rijdt altijd de verzekeringspapieren en het kentekenbewijs bij je hebben. Dit is verplicht, en als je dat dus niet doet ben je in overtreding.

Laat je goed informeren over de autoverzekering

Als je een auto leent om mee op vakantie naar het buitenland te gaan kan je te maken krijgen met verzekeringskwesties. Om van te voren te weten wat je kan verwachten is het noodzakelijk dat je je goed laat informeren over de manier waarop de auto verzekerd is.

Ga daarom voor het vertrek hierover in gesprek met de persoon waar je de auto van leent. Het is namelijk erg belangrijk om te weten of de auto WA-verzekerd is of allrisk. Ook zaken als no-claimkorting en eigen risico moet je goed doorspreken.