Minder reisverzekeringen afgesloten raakt premies niet

Minder reisverzekeringen afgesloten raakt premies niet

De coronacrisis is inmiddels al enige tijd aan de gang. Daardoor is he nog altijd nauwelijks mogelijk om op vakantie te gaan. Niet alleen de verre reizen, maar zelfs de vakanties in eigen land zijn eigenlijk niet te boeken. Dit leidt ertoe dat veel consumenten de reisverzekering opzeggen. Dit zou natuurlijk gevolgen moeten hebben voor iedereen die nog wel een verzekering heeft lopen. Toch lijkt het erop dat de meeste grote verzekeraars hun premies niet veranderen nu de inkomsten teruglopen. Dit is belangrijk om eens nader te bekijken, vooral met het oog op de toekomst.

Duidelijk minder klanten

Veel grote verzekeraars melden dat het aantal klanten in het bestand duidelijk terugloopt. Het gaat dan vooral om de klanten met een doorlopende reisverzekering. Deze wordt opgezegd. Bovendien ligt de aanwas van nieuwe klanten al enige tijd stil. Dit is ook wel te zien in het aantal klanten dat een kortlopende reisverzekering afsluit, maar daar zijn de verschillen minder groot. Doordat er helemaal geen reizen mogelijk lijken voor grote groepen mensen, is het aantal verzekerden op dit gebied dan ook flink teruggelopen. Dit verschijnsel is in de gehele markt voor reisverzekeringen te zien, bij vrijwel alle verzekeraars.

Geen gevolgen voor de premie

Dat een deel van de klanten wegloopt bij de verzekeraars heeft geen gevolgen voor de premie. Hoewel in een jaar tijd bijna 1 op de 10 verzekeringen niet is verlengd of nieuw afgesloten, is er geen verandering in de prijs te zien. In ieder geval nog niet op dit moment. Dit komt door de manier waarop een reisverzekering in elkaar zit. Daarop zijn zaken als het aantal verzekerden namelijk helemaal niet van invloed als het om de premie gaat. Wel zijn er andere factoren van invloed, maar die komen juist minder voor op dit moment.

Factoren die van invloed zijn

Wat heeft dan wel invloed op de premie van de reisverzekering? Eigenlijk is dat heel simpel. Het gaat dan vooral om de hoeveelheid schade. Het gaat dus om het totaalbeeld. Ook individuele gevallen, die eenmalig voorkomen, hebben geen invloed op de premie. Denk bijvoorbeeld aan één camping die afbrandt, dit is niet direct reden voor een algemene verhoging van de premie. Daarom heeft dus ook het aantal klanten geen gevolgen voor de hoogte van de premie. Er wordt bovendien naar de lange termijn gekeken. Die is in deze crisis zeer waarschijnlijk ook positiever dan de huidige situatie.

Wel of niet een verzekering afsluiten?

De vraag waar veel consumenten mee rondlopen is of het verstandig is om toch al een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Dit komt natuurlijk omdat de situatie langzaam maar zeker begint te keren en er voor de tweede helft van het jaar de nodige mogelijkheden worden verwacht. De verzekeraars kunnen niet helemaal uitsluiten dat op enig moment wel veranderingen in de premies zullen optreden. Wie dus tijdig instapt en een doorlopende afsluit, zou daar het nodige voordeel van kunnen hebben. Dit is belangrijk om mee te nemen als consument.