Moeilijker bouwen door slecht verzekeren

Moeilijker bouwen door slecht verzekeren

Problemen waar beginners mee te maken hebben, blijken meer met elkaar gemeen te hebben dan eerst gedacht werd. Enerzijds is het heel lastig om aan een woning te komen omdat er te weinig woningen beschikbaar zijn. Aan de andere kant groeit het aantal woningen niet heel snel omdat nieuwbouwprojecten niet goed aangepakt kunnen worden door een tekort aan woningbouwverzekeringen. Verzekeraars kunnen het simpelweg niet aan om nog meer projecten te verzekeren. Wat houdt dit voor jou in? Moet je nu als starter nog langer wachten op je kans?

Veel meer bouwen dan mogelijk

Het probleem waar verzekeraars op dit moment mee kampen is dat er veel meer gebouwd wordt en moet worden, dan zij aankunnen. Daardoor moeten zij projecten weigeren omdat ze daar het verzekervermogen niet voor hebben. Dit werkt nadelig voor de woningmarkt omdat daardoor dus het aanbod niet snel genoeg oploopt om ook starters een kans te geven. Dat er wat beperkte mogelijkheden zijn met woningbouwverzekeraars speelt daarin ook een rol. Die bedrijven zijn volgens kenners niet altijd even sterk op financieel gebied. Bouwbedrijven willen dus wel verder, maar kunnen dit niet op een verzekerde manier doen. Het is voor de verzekeraars ook niet makkelijk om op te schalen.

Meer vraag naar verzekeringen

Er is nog een ander probleem waar verzekeraars mee te maken hebben. Er is meer vraag naar verzekeringen dan ooit. In sommige gevallen is het zelfs zo dat er toenames zijn van 12 procent zijn. Dat is enerzijds goed nieuws, want dat betekent dat er ook veel beweging is in de maatschappij. Aan de andere kant is het daardoor dus ook steeds lastiger om te bouwen. Tel daarbij op dat alles duurder wordt, ook bouwmateriaal, waardoor je er dus zeker van kunt zijn dat de wens om verzekerd aan de slag te gaan alleen maar groter wordt.

Beperkt invloed kunnen uitoefenen

Het nadeel voor jou als starter is dat je er weinig invloed op kunt uitoefenen. Het is natuurlijk zo dat je zelf ook onderdeel van de markt bent, maar daarmee maak je de verzekeraars niet direct sterker. Dat betekent dus ook dat het nog wel even zou kunnen duren voordat het probleem is opgelost. Bovendien is het ook nog eens zo dat via andere wegen niet direct op hulp gerekend hoeft te worden. Zo kan de overheid er bijvoorbeeld ook maar beperkt aan bijdragen.

Overheidshulp voor bedrijven?

Een probleem waar de verzekeraars mee kampen is er eigenlijk één van luxe. De bedrijven zijn namelijk wel gewoon gezond. Ze krijgen meer werk dan ze aankunnen. Dat brengt als nadeel met zich mee dat de overheid dus geen hulp kan bieden. Het is hooguit zo dat de overheid garant kan gaan staan voor projecten. Dat is dan ook waar de hoop van veel belangengroepen op gevestigd is. Op die manier wordt het voor starters toch mogelijk om de markt op te gaan en woningen te gaan vinden. Al kan dit ook voor de korte termijn niet direct veel verschil maken.