Moet de rijgedragverzekering verplicht worden?

Moet de rijgedragverzekering verplicht worden?

Er is de afgelopen tijd steeds meer aandacht gekomen voor de zogenaamde rijgedragverzekering. Een verzekering waarbij de hoogte van de premie (mede) bepaald wordt door de manier hoe jij je in het verkeer gedraagt. Houd jij je aan de regels en ben je geen gevaar op de weg? Dan gaat je premie omlaag. Ben je meer een wegpiraat? Dat betekent dat je meer zal moeten gaan betalen. De data die nodig is om dat te bepalen wordt ‘live’ geregistreerd, bijvoorbeeld door een app of door een speciale stekker die in de auto is ingeplugd. Uit de resultaten blijkt dat deze nieuwe manier van monitoren ook echt helpt om het verkeer veiliger te maken. Of eigenlijk: de bestuurder die gebruikmaakt van de rijgedragverzekering past ook daadwerkelijk zijn rijstijl aan. Op zich wel logisch; net iets behoedzamer rijden levert direct een financiële compensatie op. En dat is een leuke stimulans natuurlijk!

Een stap verder: verplichten?

rijgedragverzekeringOmdat de rijgedragverzekering blijkt te leiden tot minder ongevallen zijn steeds meer mensen van mening dat er op deze weg verder gewerkt moet worden. Vooral in Groot-Brittannië is het debat hierover echt losgebarsten. Een van de ontwikkelaars van de benodigde software heeft zelfs een oproep aan de regering gedaan. Die kwam erop neer dat het een goed idee zou zijn om de rijgedragverzekering verplicht te laten stellen voor beginnende bestuurders. Op zich sympathiek natuurlijk (vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid) maar uiteraard heeft het bedrijf in kwestie (Wunelli) zelf ook belangen. Meer bestuurders met de software die nodig is voor de rijgedragverzekering betekent voor een softwareontwikkelaar meer klandizie. De bal ligt nu bij de Britse politiek. Ondertussen zijn er in Nederland echter ook al geluiden te horen van mensen die een rijgedragverzekering voor jongeren verplicht willen stellen. Daar zal echter wel een wetswijziging voor nodig zijn. De vraag is dus of het er ook echt van komt.

Mooi klaar mee?

Stel dat de populariteit van de rijgedragverzekering er echt toe leidt dat er een verplichting komt. Is dat dan goed nieuws? Er zitten natuurlijk altijd twee kanten aan. Wanneer er iets verplicht wordt gesteld neemt de keuzevrijheid af. Je hebt als jonge bestuurder dan maar te doen wat de Overheid vraagt: een rijgedragverzekering afsluiten. En aangezien er gebruikgemaakt wordt van software in je auto die je in de gaten houdt gaat er een stukje privacy verloren. Aan de andere kant betaal je (waarschijnlijk) een minder hoge premie. Volgens de ideeën die ze in Engeland hebben komt er echter nog een voordeeltje bij. Het idee is om jongeren met een rijgedragverzekering vrij te stellen van assurantiebelasting. Omdat je over je autoverzekering verplicht dit soort belasting betaalt zou dat betekenen dat je nog een stukje goedkoper uit bent.

Rijgedrag monitoren nog maar het begin

Dat het verplicht stellen van een rijgedragverzekering de nodige consequenties met zich meebrengt is inmiddels wel duidelijk. Vooral met betrekking tot de privacy zijn er nog de nodige vragen. Zo werden er bij de introductie door Achmea van een autoverzekering waarbij privégegevens werden verzameld direct Kamervragen gesteld. Onder meer omdat met de verkregen gegevens ook achterhaald kan worden waar een automobilist geweest is. De kans is dus groot dat het nog wel even duurt (of er zelfs nooit van komt) voordat een rijgedragverzekering echt verplicht wordt. Veel Kamerleden zijn (terecht?) huiverig. En aangezien Kamerleden in meerderheid voor een wetsvoorstel moeten stemmen moet er nog wel wat gebeuren. Maar waar ligt het einde van de mogelijkheden? Krijg je bijvoorbeeld binnenkort korting op je zorgverzekering wanneer je met een stappenteller aantoont dat je veel beweegt? Of dat je genoeg slaapt? Of niet te veel drinkt? De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat maakt het wat de privacy betreft best een beetje spannend…

Moet de rijgedragverzekering verplicht worden?
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Interpolis biedt korting op autoverzekering met AutoModus app

Zoals elke partij die met autoverzekeringen te maken zegt: beginnend bestuurders vormen een risicogroep. Het wordt voor jonge automobilisten eigenlijk een...

Sluiten