Niet elke auto past bij elke verzekeraar

Niet elke auto past bij elke verzekeraar

Een opvallende ontwikkeling in de wereld van de autoverzekeringen is zichtbaar. Niet iedereen kan zomaar bij elke verzekeraar aankloppen, zo is gebleken. Zo zijn er bijvoorbeeld verzekeraars die oudere bestuurders niet zomaar meer onder hun hoede nemen. Het gaat dan om de echte senioren. Als reden voeren zij niet de leeftijd aan, maar het soort auto waarin gereden wordt. Wanneer een senior in een te grote auto rijdt naar de zin van bepaalde verzekeraars, dan kunnen deze een verzekering wel vergeten. Het is interessant om te zien hoe dit precies in elkaar zit.

Gerekend naar het vermogen

Senioren komen bij sommige aanbieders tot de ontdekking dat het soort auto waarin zij mogen rijden van de verzekeraar in vermogen beperkt wordt. Zo wordt een auto tot 100 kw wel goedgekeurd, maar rijdt een verzekerde van boven de 80 jaar in een auto met een vermogen van bijvoorbeeld 170 kw, dan wordt de verzekering geweigerd. Zelfs wanneer de bestuurder al vele jaren in hetzelfde type auto heeft rondgereden. Dit is dus een ontwikkeling die het volgen waard is nu de maatschappij steeds verder aan het vergrijzen is. Dit kan immers zeker ook gevolgen hebben.

Ook zichtbaar op vergelijkingssites

Wat misschien wel nog opvallender is, is dat de constatering die sommige ouderen doen ook openlijk terug te vinden is. Wie de vergelijkingstools die online te vinden zijn gebruikt, kan dit zelf zien. Vul bijvoorbeeld 1939 als geboortejaar in en er komen minder uit dan wanneer je 1969 invult. Zelfs al zijn alle andere kenmerken verder geheel hetzelfde. Daaruit is dus ook af te leiden dat verschillende verzekeraars hetzelfde beleid zijn gaan voeren waar het om ouderen en hun auto’s gaat. Grotere auto’s zijn volgens hen dus wel voor veertigers en vijftigers, maar niet voor iemand van 80-plus.

Bekend bij belangengroep

Ook de belangengroep Verbond van Verzekeraars is op de hoogte van de situatie. Het is dan ook zo dat er geen wet tegen bestaat. Het wordt niet als leeftijdsdiscriminatie gezien. Verzekeraars mogen leeftijdsgrenzen hanteren wanneer ze klanten aannemen. Zeker wanneer er ook andere factoren, in dit geval het vermogen van de auto, meewegen. Wie een nieuwe verzekering afsluit wordt als nieuwe klant gezien, ook wanneer de vorige verzekeringen bij dezelfde verzekeraar werden afgesloten. Dit is voor senioren dus wel ook heel belangrijk om in de gaten te houden als het om de auto gaat.

Niet bij elke verzekeraar

Het is aan de andere kant ook zo dat dit geen algemeen doorgevoerde regel is. Er zijn dus ook verzekeraars die geen probleem van leeftijd of van het soort auto maken. Daardoor is het dus voor iedere bestuurder in theorie nog altijd mogelijk om goed verzekerd de weg op te gaan in het soort auto waarin hij of zij zich goed voelt. Wel blijft het zaak om goed in de gaten te houden hoe dit zich ontwikkelt in de komende jaren. Dit kan het nodige aan veranderingen in de wereld van het verzekeren gaan betekenen voor senioren.