Oproep DNB heeft effect: premie autoverzekering schiet omhoog

premie autoverzekering schiet omhoog
Oproep DNB heeft effect: premie autoverzekering schiet omhoog

Nog niet al te lang geleden ontstond er onder autobezitters enige beroering naar aanleiding van een advies dat door De Nederlandsche Bank (DNB) werd uitgebracht. In februari 2017 riep deze toezichthouder autoverzekeraars namelijk op om hun premies te verhogen. Niet omdat De Nederlandsche Bank zo nodig autobezitters wilde pesten; wel omdat de bank constateerde dat het de verzekeraars niet langer lukte om de verliezen die ze op WA-verzekeringen leden te compenseren met de winst die er behaald werd op (beperkt) cascoverzekeringen. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en het effect van de oproep van DNB is voor autobezitters duidelijk merkbaar: de premies zijn inderdaad fors gestegen.

Consumentenbond doet onderzoek

Heb jij al iets gemerkt van het effect dat de oproep van DNB op de verzekeringsmaatschappijen die autoverzekeringen aanbieden heeft gehad? Nee? Dan heb je behoorlijk veel geluk? Heb je het wel gemerkt en is je premie onlangs naar boven toe bijgesteld? Je bent niet de enige; al is dat natuurlijk een schrale troost. De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de premiestijgingen die al verwacht werden en de cijfers spreken voor zich. Let wel: we hebben het hier over nieuw af te sluiten autoverzekering! Een nieuw af te sluiten autoverzekering had in april 2017 gemiddeld een 16 procent hogere premie dan dat in april 2016 het geval was. In sommige gevallen viel de ‘schade’ mee, maar de verzekeraar die de premie het meest omhoog gooide deed dat (gemiddeld!) direct maar even met 62 procent. Dit percentage is een gemiddelde van de prijsstijging van de WA, WA+ en Allriskverzekering van de betreffende verzekeraar.

 

Jonge bestuurder? Leeftijd heeft invloed!

Ben jij binnenkort toe aan het (opnieuw) afsluiten van een autoverzekering? Let dan even goed op welke verzekeraar voor jouw situatie de meest gunstige voorwaarden en premie hanteert. Veel jongeren rijden in een relatief goedkope auto die normaalgesproken dus alleen WA verzekerd hoeft te worden. Is dat bij jou ook het geval? Kijk dan specifiek naar de premies van dit type autoverzekering. Het kan namelijk best zo zijn dat een verzekeraar zijn premies gemiddeld genomen naar boven heeft bijgesteld, maar dat dit alleen geldt voor de WA+- en allriskverzekering. Iets wat een minstens zo belangrijk punt is heeft te maken met de leeftijd. Niet van de auto maar jouw eigen leeftijd. Uit de gegevens van de Consumentenbond blijkt namelijk ook dat de leeftijd van degene die de autoverzekering afsluit in veel gevallen een grote invloed heeft op de mate waarin het premiebedrag in een jaar tijd omhoog is gegaan. Om een (willekeurig) voorbeeld te noemen: bij Inshared ging de premie voor een jongere tussen de 18 en 27 jaar met ‘slechts’17 procent omhoog terwijl dit bij Verzekeruzelf.nl maar liefst 46 procent was. Daar komt nog eens bij dat een aantal verzekeraars jonge bestuurders liever niet willen verzekeren, hoewel ze dit dan weer niet duidelijk vermelden in hun beleidsstukken.

Oproep DNB heeft effect: premie autoverzekering schiet omhoog
Recensie
Related Posts
Lees vorig bericht:
Vakantie 2017: Europadekking of Werelddekking bij je reisverzekering?
Vakantie 2017: Europadekking of Werelddekking bij je reisverzekering?

Hoewel wintersport steeds populairder begint te worden is de zomer nog steeds hét moment voor een lange vakantie in het...

Sluiten