Overheid wijst onverzekerde jongeren op risico’s

Overheid wijst onverzekerde jongeren op risico’s

Overheid wijst onverzekerde jongeren op risico’s Wie zonder zorgverzekering door het leven gaat doet iets verkeerd, laten we het maar duidelijk stellen. De risico’s die je op die manier neemt zijn financieel gezien namelijk enorm. Goede gezondheidszorg is in Nederland gelukkig prima geregeld, maar ook erg duur. Zelf de werkelijke kosten betalen van een behandeling, operatie of medicijn is vrijwel niet te doen. Juist daarom kennen we in Nederland de verplichte zorgverzekering. Toch zijn er nog steeds mensen die (bewust of onbewust) onverzekerd rondlopen. In deze groep bevinden zich ook een aantal jongeren, en juist deze jongeren probeert de Overheid nu actief aan te zetten tot het alsnog afsluiten van een zorgverzekering.

Reden dat (sommige) jongeren onverzekerd zijn

Dat er in Nederland jongeren zijn die niet verzekerd zijn tegen ziektekosten heeft een aantal redenen. Aangezien een zorgverzekering (basisverzekering) voor iedereen verplicht is zijn er eigenlijk geen valide redenen te noemen voor het niet hebben van de minimaal vereiste vorm van deze verzekering. Hier is wettelijk gezien één uitzondering op. Wanneer iemand vanuit levens- of geloofsovertuiging gewetensbezwaren heeft tegen het afsluiten van een zorgverzekering kan diegene ontheffing aanvragen. In dat geval wordt er geen premie betaald, maar wel wordt er een extra belasting geheven.

Veruit de meeste jongeren die zich niet hebben verzekerd tegen ziektekosten doen dat echter niet vanuit gemoedsbezwaardheid. Vaak wordt er uit gemakzucht geen verzekering afgesloten. Dit komt vaak voor op het moment dat een jongere 18 jaar oud wordt en dus zelf verantwoordelijk is voor het afsluiten van zijn verzekering. Ook wanneer iemand een periode in het buitenland heeft gewoond komt het wel eens voor dat men ‘vergeet’ om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten.

Actieve opsporing onverzekerden

De zorgverzekering is in Nederland verplicht, en dat gegeven is geen loos dreigement. De organisatie die namens de Overheid nagaat of iedere Nederlander een zorgverzekering heeft is het Zorginstituut Nederland (ZIN). Wanneer men er bij deze organisatie achter komt dat je onverzekerd bent krijg je een waarschuwingsbrief op de mat waarin je wordt opgeroepen je alsnog te verzekeren. Daarvoor krijg je 3 maanden de tijd. Verzeker je jezelf niet binnen die periode dan mag je een boete van 351,99 euro aftikken die door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) wordt geïnd. Weiger je nog steeds een verzekering af te sluiten dan wordt de boete van 351,99 euro na drie maanden gewoon nog een keer herhaald. Onderneem je binnen drie maanden na het ontvangen van de tweede boete nog steeds geen actie dan wordt je verzekerd, of je nu wilt of niet: Zorginstituut Nederland sluit een (basis)verzekering voor je af.

Overheid wijst onverzekerde jongeren op risico’s
2.5 (50%) 2 recensies
Related Posts
Lees vorig bericht:
Jonge vrouwen schaffen vaker een auto aan

Trendwatchers geven vaak een interessante visie op de (nabije) toekomst. Dat deze types er echter ook wel eens naast zitten...

Sluiten