Soorten Autoverzekeringen

De verschillende soorten autoverzekeringen

Als het over autoverzekeringen gaat, dan gaat het over de verzekering die je af kunt sluiten voor je auto. Maar de premie die je per maand of per jaar gaat betalen kan nogal verschillen in hoogte. Dit is afhankelijk van welke autoverzekering je gaat kiezen. Als je voor de WA dekking gaat, dan kies je voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit houdt in dat wanneer je schade veroorzaakt de schade van de tegenpartij wordt vergoed. Maar als je schade hebt aan je eigen auto dan wordt dat met de WA dekking niet vergoed door je autoverzekering.

Soorten autoverzekeringenAls je wel wilt dat de schade aan je eigen auto wordt vergoed wanneer je bijvoorbeeld zelf schade aanricht, dan kun je een allrisk dekking pakken. Dan betaal je wel een hogere premie per maand/per jaar, maar dan ben je er wel zeker van dat de schade aan je eigen auto ook wordt vergoed. Of dat je de keuze maakt voor WA dekking of allrisk dekking is mede afhankelijk van de prijs, de leeftijd enz. van de auto die je hebt gekocht. De premie bij een oudere auto is vaak lager wanneer je de WA dekking neemt. Allrisk verzekeren van een oudere auto heeft dan niet zoveel zin omdat bij schade de dagwaarde wordt uitgekeerd en die kan lager zijn dan de schade. Je betaalt dan onnodig een hoge premie. Voor de allrisk dekking wordt vaak gekozen als je een nieuwere auto hebt, een auto onder de vier jaar oud.

Verschillende autoverzekeringen

De autoverzekeringen voor jongeren kunnen erg prijzig zijn. Maar het is wel belangrijk dat je weet dat er ook een verschil is tussen de WA en beperkt casco dekking en de WA en volledig casco dekking (allrisk dekking). Niet alle maatschappijen bieden deze opties aan, meestal is het WA dekking en allrisk dekking. Bij de WA en beperkt casco dekking gaat het over de dekking die ook uitbetaalt als je schade hebt aan de eigen auto, maar dan gaat het wel over gebeurtenissen die in de voorwaarden staan genoemd. Wanneer je schade hebt die niet in de voorwaarden staat van de polis, dan moet je de kosten zelf betalen. Schade door diefstal, brand, ruitbreuk e.d. is vaak wel verzekerd. Als je dan kiest voor de allrisk dekking dan is dat een uitgebreidere dekking. De schade aan de eigen auto is bijna altijd in de meeste gevallen gedekt.

De autoverzekering die je als beginnend bestuurder af gaat sluiten zal dus afhangen van welke auto je hebt. Het is aan te raden dat je bij een jonge auto, jonger dan vier jaar, een allrisk dekking af gaat sluiten. Bij een oudere auto is het aan te raden alleen de WA dekking te nemen. Let wel goed op de prijzen en vergelijk de verzekeringen goed met elkaar zodat je zeker weet dat je nooit teveel gaat betalen, dat is immers zonde van het geld!

Soorten Autoverzekeringen
4.2 (83.33%) 6 recensies