Een Studenten Creditcard? Waarom? Dat je als student met nogal wat financiële zaken wordt geconfronteerd weet iedereen die gaat studeren uit eigen ervaring. Een studentenlening bij Duo, het betalen van je kamerhuur en het bekostigen van de biertjes die je voor de broodnodige ontspanning in het café achteroverslaat. Het zijn maar een paar voorbeelden van de dingen die je op het gebied van geld voor je kiezen krijgt. En dan moet er ook nog gestudeerd worden. Niemand zei dat het makkelijk zou gaan. En toch is je studententijd waarschijnlijk een van de mooiste tijden die je in je leven gaat meemaken.
>> Vergelijk de Beste Studenten Creditcards <<
Ondanks de stress die er soms voor je tentamens hebt geniet je van een vrijheid die je nooit meer zal gaan ervaren. Zeker niet wanneer je een aantal jaar later met je boterhammetjes in je koffertje naar je werk fietst of gezellig met een grote groep anderen in de file aan mag schuiven. Het is dus zaak om van je studententijd te genieten. En daarvoor heb je de juiste tools nodig. Wat dat betreft is een studenten creditcard eigenlijk onmisbaar.
Want wanneer je in die zeeën van vrije tijd die je tussen de colleges door hebt bijvoorbeeld een keertje naar Rome of Barcelona wilt vliegen dan heb je een creditcard nodig. Zonder studenten creditcard is het namelijk bijna onmogelijk om zoiets simpels als een vliegticket te boeken.
Studenten creditcard aanvragen: lastig?
Dat er überhaupt studenten creditcards op de markt zijn, en dat er veel vraag naar is heeft te maken met de speciale doelgroep die studenten zijn. Een doelgroep met een aantal eigenschappen waardoor studenten door veel creditcardaanbieders als een lastige groep worden gezien. Soms zelfs als een risicogroep. Maar goed, aangezien er nogal veel studenten zijn en omdat creditcardaanbieders potentiële klanten (in dit geval studenten) natuurlijk liever niet laten lopen zijn er speciale studenten creditcards ontwikkeld.
Maar wat is nu precies het probleem met studenten? Waarom kunnen ze vaak geen “gewone” creditcard aanvragen? Dat heeft doorgaans te maken met de kredietwaardigheid van studenten. De beperkte kredietwaardigheid van studenten. Of eigenlijk (maar dat wordt niet hardop gezegd) het ontbreken van kredietwaardigheid bij studenten. Dat maakt het aanschaffen van een creditcard voor studenten lastig.
Wat is het probleem?
Het belangrijkste punt dat speelt bij een (studenten) creditcard is het feit dat het bij een betaling met een creditcard altijd om een koop op afbetaling gaat. De term “creditcard” zegt wat dat betreft genoeg. Er wordt op krediet gekocht. En wanneer er op krediet gekocht wordt dan wordt zo’n aankoop geregistreerd. Het instituut dat zich met die registratie bezighoudt is het Bureau Krediet Registratie (BKR). Tot zo ver nog niets aan de hand.
Elke Nederlander die een persoonlijke lening, klantenpaslimiet, een doorlopend krediet, de mogelijkheid tot rood staan op de betaalrekening of een ander type lening heeft staat geregistreerd bij het BKR. Vrijwel elke Nederlander dus. Het verschil tussen studenten en de meeste andere Nederlanders is echter dat studenten geen (vast) inkomen hebben. Daardoor wordt een student gezien als een risico. Creditcardaanbieders zijn bang dat studenten hun creditcardschuld niet kunnen aflossen en daar durven ze niet aan te beginnen.
Maar de studenten creditcard dan?
Ondanks het feit dat je inkomen (eigenlijk het ontbreken daarvan) een probleem vormt wanneer je een creditcard aan wil vragen zijn er zeker wel een aantal mogelijkheden. Je bent namelijk gewoon een consument, en dat ontgaat de diverse creditcardaanbieders niet. Daarom hebben veel creditcardmaatschappijen een handreiking gedaan aan studenten. Het resultaat is de studenten creditcard. Eigenlijk is zo’n creditcard vaak een soort afgeslankte variant van een “standaard” creditcard.
Het komt er met name op neer dat de kredietlimiet niet al te hoog is. Je moet bij een zogenoemde studenten creditcard denken aan een kredietlimiet van ongeveer 500 tot maximaal ongeveer 1000 euro. Dit soort kaarten zijn speciaal bedoeld voor studenten en vaak wordt er dan ook een leeftijdsgrens gehanteerd. Ben je te oud en val je volgens de aanbieder niet meer in de “studentenleeftijd” dan kan jouw aanvraag voor een studenten creditcard om die reden worden geweigerd.
>> Bekijk de top 5 Studenten Creditcards <<
Verschillen met een “gewone” creditcard
Over de bestedingslimiet hebben we het gehad. Maar zijn er naast die limiet (en de leeftijdseis) nog andere verschillen tussen een standaard creditcard en een studenten creditcard? Nou, in de meeste gevallen zijn die verschillen verrassend klein. Zo kan je met een studenten creditcard in veel gevallen gebruikmaken van services waar je met een ander type creditcard (zeg maar een gewone creditcard) ook gebruik van kunt maken.
Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren tegen diefstal of beschadiging van online aankopen. Of de aflevergarantie die ervoor zorgt dat je jouw geld teruggestort krijgt wanneer een aankoop niet geleverd wordt. Vanzelfsprekend is het wel slim om even de voorwaarden te bekijken wanneer je een studentencreditcard aanvraagt. Onderling kan de servicegraad tussen de diverse aanbieders – net als de kredietlimiet – wel wat verschillen.
Je ouders als alternatief?
Als student hoor je het misschien liever niet, maar wanneer het aanvragen van een (studenten) creditcard toch niet zo vlot loopt als je had gehoopt moet je misschien toch even de hulp van je ouders inschakelen. Er is voor studenten bij sommige creditcardmaatschappijen namelijk de mogelijkheid om een creditcard aan te schaffen als de ouders of verzorgers garant willen staan. Het risico van het kopen en betalen op krediet wordt dan op hen afgewenteld.
En aangezien zij (over het algemeen) niet als een risico worden beschouwd wordt er zonder problemen een creditcard afgegeven. Wel moeten de ouders of verzorgers officieel voor deze constructie tekenen en ook worden zij dan door de creditcardmaatschappij gecheckt op hun kredietwaardigheid. Te hopen is in zo’n geval dat ze geen negatieve kredietregistratie bij het BKR hebben lopen.