Een ongevallenverzekering is voor veel studenten erg interessant. Want of je het nu weet of niet, als student val je in een risicogroep. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat veel jongeren bepaalde risico’s (durven te) nemen waardoor een ongeval sneller voorkomt dan bij andere bevolkingsgroepen het geval is. Denk bijvoorbeeld aan bergsport, de kans dat je daar een blessure oploopt is aanwezig.
Premie gebaseerd op: Alleenstaande met geboortejaar 1995.
Verzekeraar | Kenmerken | Prijs (vanaf) | |
---|---|---|---|
FBTO
|
Meer informatie > | ||
Aegon
|
Meer informatie > | ||
Inshared
|
Meer informatie > |
De gemiddelde Nederlandse huisvrouw zal dit soort activiteiten toch wat minder snel ondernemen dan een student. Hoe dan ook, een ongevallenverzekering kan je veel hoge kosten schelen als je plotseling met een dure (medische) behandeling wordt geconfronteerd. Alle reden dus om eens goed te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het afsluiten van een studenten ongevallenverzekering.
Wat wordt door een ongevallenverzekering gedekt?
Als eerste is het goed om te weten dat alle verzekeraars in Nederland die een ongevallenverzekering aanbieden dezelfde definitie hanteren voor het begrip “ongeval”. Die definitie hebben ze met z’n allen vastgesteld en luidt als volgt: “Een plotseling, onverwacht, van buiten inwerkend geweld op het lichaam van de verzekerde, waaruit rechtstreeks een medisch vast te stellen lichamelijk letsel is ontstaan, of zijn of haar dood”. Dat kan dus van alles zijn, maar één ding is zeker: je wordt er lichamelijk niet beter van. Een ongevallenverzekering dekt ongevallen op het werk, maar ook ongevallen die in de vrije tijd plaatsvinden. Overigens kan dit per verzekering verschillen, dus het bekijken van de polisvoorwaarden blijft altijd noodzakelijk.
Hoe dekt de ongevallenverzekering?
Studenten hebben meestal nog geen vaste baan, dus voor ongevallen op de werkvloer hoeven ze zich meestal niet te verzekeren. Heb jij toch een (bij)baan, kijk dan eerst of er wat over een ongevallenverzekering in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) staat. Ook ben je tijdens een studie-uitstapje (bijvoorbeeld een excursie) vaak al via je onderwijsinstelling verzekerd. Voor andere zaken moet je de ongevallenverzekering dus zelf regelen.
Dan is het wel even belangrijk om te weten hoe de dekking werkt. Die zit als volgt in elkaar: er zijn verschillende categorieën. Bijvoorbeeld een uitkering (aan je nabestaanden) bij overlijden of een uitkering bij blijvende invaliditeit. Hoe hoog de uitkering is die je krijgt hangt af van de keuzes die je zelf maakt.
Wil je een hoge uitkering dan betaal je ook een hogere premie. Veel verzekeringsmaatschappijen hebben standaardpakketten met daarin standaard bedragen waar je uit kunt kiezen. Zo kan je bij verzekeraar Zelf kiezen uit drie pakketten. Pakket 1 keert bij overlijden 5.000 euro uit en bij blijvende invaliditeit 10.000 euro. bij pakket 2 is dit respectievelijk 7.500 en 25.000, terwijl pakket 3 het hoogste bedrag uitkeert, namelijk 10.000 en 50.000 euro. Overigens betekent dit absoluut niet dat verzekeringsmaatschappij Zelf voor jou per se de beste voorwaarden heeft. Dit was slechts een willekeurig voorbeeld.
Uitgebreider of beperkter
Een studenten ongevallenverzekering wijkt over het algemeen niet echt af van een standaard ongevallenverzekering. Wil je een uitgebreidere financiële dekking dan betaal je meer premie, daar komt het eigenlijk in alle gevallen op neer. Wel zijn er ongevallenverzekeringen die meer kostenposten vergoeden. Zo zijn er varianten waarbij een daguitkering wordt uitgekeerd voor dagen die je in een ziekenhuis doorbrengt.
Bijzondere vorm van de ongevallenverzekering
Naast de “standaard” ongevallenverzekeringen is er ook nog de zogenaamde “ongevallen inzittenden verzekering”. Deze verzekering is vooral relevant als je vaak auto rijdt, aangezien je in dat geval iedereen die met je meerijdt (en jezelf uiteraard ook) verzekerd hebt tegen overlijden en blijvende invaliditeit.
Althans, er wordt geld uitgekeerd: je moet dus niet plotseling denken dat je onsterfelijk bent geworden, opletten op de weg is nog steeds belangrijk! Nu denk je misschien dat dit voor studenten een nutteloze verzekering is, maar steeds meer studenten halen hun rijbewijs en kopen een tweedehands autootje. Ga je met een stel (studie)vrienden op vakantie dan kan een ongevallen inzittendenverzekering bijzonder waardevol zijn.
Een partner meeverzekeren
De meeste studenten genieten natuurlijk van de vrijheid en blijheid die het studentenleven met zich meebrengt, maar er komt ooit een moment dat je verder kijkt en aan huisje-boompje-beestje begint te denken. Vooral als je een al wat oudere student bent kan het zo zijn dat je iemand hebt gevonden waar je je leven mee wilt delen en met wie je een geregistreerd partnerschap aan gaat of zelfs een huwelijk.
Die verandering in je burgerlijke staat kan consequenties hebben voor je (studenten) ongevallenverzekering. Bij veel verzekeraars is het namelijk mogelijk om je samen met je (officiële) partner te verzekeren. Vaak scheelt dit behoorlijk in de premie en is het een stuk goedkoper dan wanneer jullie je allebei individueel verzekeren.
Wereldwijd of niet?
Dat studenten relatief vaak reizen en daarbij vaak het buitenland bezoeken hebben we al eerder genoemd, en is een feit dat algemeen bekend is. Let hier tijdens het afsluiten van je studenten ongevallenverzekering goed op. Het is namelijk een beetje jammer wanneer je besluit om naar het buitenland te gaan en je ongevallenverzekering dekt niet buiten Nederland.
Vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen hebben echter verzekeringen met werelddekking voor je op de plank liggen, dus wanneer je niet weet wat de toekomst je brengt is het verstandig om te zorgen dat je overal ter wereld gedekt bent.