Studenten en geld; op z’n minst is het een interessante combinatie. Want hoewel studeren in de loop van de jaren inhoudelijk wel wat veranderd is zijn er ook genoeg zaken hetzelfde gebleven. Zo hadden en hebben studenten nooit geld, of tenminste: meestal hebben ze geen geld. De maand is regelmatig een stukje te lang. Nu kun je als student uiteraard lenen bij de DUO, maar wanneer je nog wat extra wilt lenen kom je toch al snel uit bij een andere leningaanbieder.
>> Direct geld lenen? Klik hier <<
Wat dat betreft zijn er redelijk wat mogelijkheden. Toch is het goed om niet zomaar op de eerste de beste aanbieding in te gaan wanneer je een studentenlening af wilt sluiten. Net als bij alle andere soorten leningen zijn er namelijk een groot aantal verschillende varianten die qua rente, looptijd en leenbedrag nogal van elkaar kunnen verschillen. En het is bij een studentenlening wel van belang dat je een lening afsluit die het best past bij jouw persoonlijke situatie.
Studenten en studentenlening
De reden dat er voor studenten speciale studentenleningen voorhanden zijn ligt voor de hand. Studenten zijn namelijk een nogal specifieke groep met bepaalde kenmerken. Die kenmerken spelen een rol bij de manier waarop een studentenlening of studielening wordt vormgegeven.
Zo is een studentenlening vaak qua aflossingstermijn wat anders van opzet dan een ‘gewone’ persoonlijke lening. Dat komt met name doordat studenten tijdens hun studietijd over het algemeen niet in staat zijn om aflossingen te betalen. Vanwege het goede vooruitzicht op een baan met een vrij hoog salaris vinden de meeste leningverstrekkers dat voor studenten niet zo’n probleem. Ze gokken erop dat het terugbetalen in een wat later stadium een fluitje van een cent is.
Persoonlijke studentenlening
Eigenlijk is het grootste verschil tussen een lening voor niet-studenten en studenten de hierboven al genoemde langere terugbetaaltermijn. Voor de rest lijkt een lening voor studenten erg veel op de leningen die aan mensen die niet studeren worden verstrekt. Dat betekent dus dat de meest voorkomende lening voor studenten de persoonlijke lening is. Deze leenvorm is vooral interessant wanneer je als student een bepaald vastomlijnd idee hebt waar je het geld voor nodig hebt.
En even voor de duidelijkheid: dan bedoelen we niet dat je geld nodig hebt om meer bier te kunnen kopen. Een lening afsluiten om een semester in het buitenland te studeren is dan wel weer een logische optie. Bij dit soort investeringen is kraakhelder wat de voorwaarden van de betreffende lening zijn. Looptijd, hoogte van het te lenen bedrag en het rentepercentage staan allemaal al bij voorbaat vast.
Relatief klein bedrag lenen
Het maakt nogal een verschil of je geld wilt lenen om een huis compleet te verbouwen, of dat het bestedingsdoel (qua bedrag) wat minder extreem is. Veel persoonlijke leningen hebben een behoorlijk hoog maximaal kredietbedrag, bijvoorbeeld tot een maximum van 75.000 euro. De vraag is of je zo’n hoog bedrag in je studententijd nodig hebt. Met name omdat je als student ook al geld bij de DUO kunt lenen. En omdat je waarschijnlijk geen (dure) auto of een duur koophuis hebt waar je geld aan moet spenderen. Het is daarom verstandig om als student een relatief klein bedrag te lenen in de vorm van een persoonlijke lening. Behoorlijk wat banken bieden die mogelijkheid (speciaal) voor studenten.
Studentenlening doorlopend krediet
Iedere student herkent het wel, en ook oud-studenten kunnen erover meepraten. Er zijn van die momenten dat een klein beetje extra geld wel erg fijn zou zijn om achter de hand te hebben. Wie dat als student standaard geregeld wil hebben zou kunnen overwegen om als studentenlening een doorlopend krediet af te sluiten.
Overigens is het misschien nog slimmer om te kijken of jij je uitgaven zodanig kunt beperken dat een lening niet per se nodig is… maar ach, elke student weet dat zoiets bijna een onbegonnen zaak is. Bij een doorlopend krediet spreek je samen met de leningaanbieder een maximaal leenbedrag af. Wanneer je dat bedrag opneemt kan je het gebruiken waarvoor je wilt én betaal je uiteraard rente over het gedeelte van het doorlopend krediet dat je hebt opgenomen.
Het is dus slim om niet meer op te nemen dan je nodig hebt, want aan onnodig rente betalen heb je niets. Wanneer je op een gegeven moment weer wat financiële speelruimte hebt is het aan te raden om weer wat van het leenbedrag af te lossen. Hoe minder geld ‘er open staat’ hoe minder rente je betaalt. Overigens is er over het rentepercentage bij een doorlopend krediet nog wel wat te zeggen. Dat percentage fluctueert namelijk. En dat betekent vanzelfsprekend dat je soms meer (en soms ook minder) rente betaalt over het openstaande leenbedrag dan je wellicht had ingecalculeerd.
DUO studentenlening
Het is al even genoemd, maar de DUO is een organisatie die je als student in de gaten moet houden. Dat weet je waarschijnlijk al lang, maar met name ook voor (uitgebreidere) studentenleningen is deze organisatie voor veel studenten het beste alternatief dat er is. Dat komt met name omdat he t rentepercentage over een lening bij de DUO zo laag is dat commerciële leningverstrekkers niet kunnen concurreren met de Dienst Uitvoering Onderwijs. Wil je als student geld lenen, kijk dan eerst wat de DUO voor je kan betekenen voordat je besluit een lening (doorlopend krediet, minilening of persoonlijke lening) af te sluiten bij een andere partij.